Ce inseamna televizor HDR?

In fiecare an, producatorii de televizoare se implica intr-o cursa si incearca sa produca televizorul perfect. Misiunea pentru imaginea perfecta se concentreaza acum pe HDR, care promite sa livreze culori si umbre mai realiste, pentru a crea acasa o adevarata experienta de cinema. HDR inca este o tehnlogie noua, asa ca, pentru a lamuri clientii ce inseamna televizor HDR, va prezentam aici toate raspunsurile pe care trebuie sa le aveti inainte de a face alegerea corecta.

ce inseamna televizor HDR

Ce inseamna televizor HDR ?

HDR inseamna “high dinamic range”( “ gama de inalta dinamica”), o referinta la abilitatea sa de a reda mai multe culori, mai multe nivele de contrast si o iluminozitate imbunatatita fata de un televizor HD si chiar fata de un televizor 4K Ultra HD. HDR este, in principiu, o imbunatatire adusa formatelor 4K sau Ultra HD ( desi nu se aplica pentru 1080p HD).

Desi multe televizoare pot reda o gama larga de culori, ele au fost limitate de o specificatie video cu totul depasita ( cunoscuta ca Rec. 709). HDR promite sa redea culori mai realiste si nivele de luminozitate mai bune ( 1000 nits sau mai mult) mai bine decat sunt televizoarele LCD sau OLED sunt capabile.

O sa observ vreo diferenta cand urmaresc continut HDR ?

Daca urmaresti un film sau emisiune HDR pe un televizor HDR, atunci da, o sa observi cu siguranta o imbunatatire. Poate face sa devina vizibile fetele pe care nu le-ai vedea in intuneric si sa elimini diferentele enervante care apar intre culori atunci cand imaginea face tranzitia intre diferite nuante de rosu si portocaliu in timpul unui apus de soare.

Pe de alta parte, multe dintre primele televizoare HDR abia o sa indeplineasca cerintele minime sau aproape minime ale sepcificatiilor, asa ca nu o sa observi diferente majore la aceste televizoare.Si mai mult, asa cum presedintele DisplayMate, Raymond Soneira, sublinia, nu tot continutul de la televizor merita tratamentul HDR. De exemplu, scenele cu jungla din videoul HDR 4K sunt impresionante in demonstratii, dar nu tot materialul video contine acelasi nivel de saturatie de culori precum o broasca verde care sta pe o frunza rosie.

Un alt factor importan care ne afecteaza perceptia asupra realismului unei imagini video este rata de cadre prezentata. Seturile Ultra HD Premium vor suporta rate de la 24 de cadre pe secunda (fps) pana la 120 de cadre pe secunda (fps). La 120 fps, videoul o sa arata mult mai bine, cu mai putine estompari ale obiectelor rapide, cum ar fi masinile dintr-o cursa. Asadar, cat de bine o sa arate imagine depinde de rata de cadre din programul HDR.

Ce imi trebuie ca sa urmaresc programe HDR?

Acum stim in mare ce inseamna televizor HDR. Dar ce ne trrebuie pentru a urmari un program HDR? Chiar inainte de a vedea un film, filmul a fost comprimat de la gama sa originala de culori incat sa “incapa” in formatul video vechi, in esenta eliminand culorile, contrastul si senzatia de adancime a imaginii. In teorie, HDR restaureaza o parte din culoare si adancime, dar necesita refacerea vechiului show, in esenta producand o noua versiune a filmului sau show-ului.

Deci, pentru a obtine pe deplin beneficiile HDR, trebuie nu numai sa ai un televizor compatibil, dar ai nevoie si de acces la o serie de programe si continut HDR.

Ce continut HDR este disponibil?

Initial, numai o serie mica de programe 4K HDR erau oferite de serviciile de streaming de la Netflix, Vudu sau Amazon. Youtube ofera, de asemenea, cateva programe compatibile, dar nu ofera emisiuni compatibile cu Dolby Vision HDR.

Continutul oferit in HDR este extrem de putin. Netflix a vorbit mult despre asta, dar pana acum nu a eliberat nici un serial sau film in acest format. Amazon ofera doua emisiuni membrilor Premium in format HDR: “ Mozart in the Jungle” (“ Mozart in jungla”) si “Red Oaks” ( Stejari rosii”).

De asemenea, anul acesta o sa apara playere Blu ray 4K Ultra HD care o sa poata citi discuri HDR. Dar iarasi, nu toate o sa suporte Dolby Vision. Si discurile sunt scumpe; varianta 4K HDR a filmului “ The Martian” costa 30 de dolari ( 118,8 lei).

Stiu ce inseamna televizor HDR dar cum stiu daca un televizor este compatibil cu HDR?

In timp ce se depun eforturi pentru a se standardiza o singura specificatie HDR, in momentul de fata nu exista macar o singura specificatie HDR care sa fie universal acceptata.

“Cu siguranta, momentan exista un mic razboi al formatelor”, pentru locul de cel mai bun televizor, a declarat Paul Gray, analistul principal de cercetare la IHS.

O sa vezi doua formate HDR prezentate de producatorii de televizoare in magazine si online, care indica ca un televizor este compatibil cu HDR. Una este Ultra HD Premium. Stabilita de UHD Alliance, standardul Premium este sustinut de zeci de companii, printre care studiourile de filme si producatorii de filme. Se aplica in special televizoarelor si viitoarelor playere Blu ray 4K si seteaza o specificatie minima pentru aparate, care le permite sa ataseze logo-ul iridescent Ultra HD Premium pe cutie. ( Formatul, care uneori este numit HDR10, nu specifica ca un anumit sistem de codare trebuie folosit pentru filme, asadar batalia in Hollywood va continua un timp.)

Celalalt logo pe care o sa il vezi pe seturile  HDR 4K Ultra HD este Dolby Vision. Creat de oamenii care au creat si surround sound, Dolby Vision stabileste un set de specificatii care se intinde de la productia filmelor si transmisiunile TV pana la televizoarele care pot reda material Dolby Vision HDR.Dolby Vision stabileste o serie de standarde tehnice mai inalte pentru HDR decat Ultra HD Premium, desi nu toate seturile Dolby Vision vor putea indeplini specificatiile maxime.

HDR inca se afla intr-un stadiu incipient, asa ca inca nu exista un castigator clar. Mai mult oamenii abia incep sa afle ce inseamna televizor HDR. Vestile bune sunt ca, orice set HDR ti-ai cumpara, o sa se potriveasca cu tehnologii mai vechi. Cu alte cuvinte, toate televizoarele HDR vor imbunatati sau converti continutul obisnuit HD pentru a-l reda pe ecrane, desi imaginile imbunatatie nu o sa fie de aceeasi calitate ca si continutul HDR adevarat.

Care este diferenta dintre Ultra HD Premium si Dolby Vision?

Unele televizoare sunt compatibile cu Ultra HD Premium ( precum Samsung), altele sunt compatibile cu Dolby Vision ( precum Vizio) si unele sunt compatibile cu amandoua.

Ultra HD Premium stabileste cateva capacitati generale pe care televizoarele sa le aiba ca sa fie compatibile cu HDR. Este deja o varietate de componente, precum cerintele audio, deja stabilita rezolutie video Ultra HD 3840 X 2160 pixeli si eliminarea imaginilor intercalate ( i-ul din 1080i). Dar schimbarile principale implica culorile si contrastul de luminozitate. Ultra HD Premium seteaza calitatea culorii la un semnal de 10 biti ( fata de 8 biti) si o luminozitate minima de 1000 de nits ( cu o exceptie pentru seturile care pot produce negru adevarat, deci un contrast mai bun, precum televizoarele OLED).

Prin comparatie, filmele Blu ray si HD folosesc culori de 8 biti, pentru o paleta totala de culori de aproximativ 16,7 milioane de nuante. Urcarea pana la 10 biti aduce peste 1 miliard de culori posibile.

Un televizor Ultra HD Premium trebuie sa fie capabil sa reproduca peste 90% din specificatiile unui spectru de culoare numit DCI P3. Reprezinta gama totala de culori pe care un televizor le poate produce. DCI P3 provine de la Digital Cinema Initiative, ale carui specificatii sunt folosite in filmele pe care le vezi la cinema. Asta o face sa fie o alegere evidenta si o mare imbunatatie fata de formatul Rec. 709, care este deja depasit. ( Exista o gama si mai larga de culori care a fost propusa, REC 2020, dar televizoarele actuale nu sunt capabile de a reda toate aceste culori si noile filme digitale ar trebui facute in acest format.)

Dolby Vision contine mai multe detalii de format HDR , dar pentru televiziunea de consum, subliniaza reproducerea culorilor si luminozitatea. Dolby necesita 12 biti de culoare, cu 68 de miliarde de nuante posibile. Asa cum explica Soneira de la DisplayMate : “8 biti este groaznic, 10 biti e bine si 12 biti reprezinta ceea ce ai nevoie”.

Dolby Vision, de asemenea, seteaza mai sus bara de luminozitate, avand nevoie de nivele de 4000 nits sau mai mult. Faza este ca, in tim ce multe televizoare cu logo DolbyVision sunt certificate de Dolby, nu toate seturile cu certificat Dolby vor avea specificatiile de care auzim. Cu alte cuvinte, nu toate dispozitivele vor atinge 4000 niti, inclusiv televizoarele OLED. Totusi, televizoarele LG o sa fie compatibile si certificate DolbyVision.

Deci, care este mai bun, DolbyVision sau Ultra HD Premium?

Teoretic, seturile Dolby Vision ar trebui sa o imagine HDR mai buna decat televizoarele Ultra HD Premium si un aparat care este compatibil Dolby Vision ar trebui sa faca fata cerintelor minime pentru Ultra HD Premium.

Totusi, treaba nu sta intotdeauna asa. Producatorii care aleg sa nu foloseasca tehnologia Dolby Vision ar putea, totusi, sas produca televizoare care sa depaseasca capacitatile HDR ale unui televizor cu certificat Dolby. Acest lucru inseamna ca pot exista televizoare cu eticheta Ultra HD Premium care sa fie superioare celor cu eticheta Dolby. ( Fara a lua in considerare diferentele dintre, sa zicem, LCD si OLED).

Poate televizorul meu sa fie upgradat la HDR?

De fapt, foarte putine televizoare pot sa fie upgradate ca sa faca fata programelor HDR. Majoritatea televizoarelor care pot face fata sunt modele de top si ele au nevoie de downloadarea unui soft ( de obicei, este un lucru usor de facut, prin intermediul conexiunii Wi fi a televizorului).

Televizorul Samsung din 2015  UN65JS9500 ( aproximativ 4200 de dolari sau 16632 de lei) este un exemplu de aparat care poate fi upgradat prin intermediul unui soft. Deja are abilitatile tehnice pentru a face fata specificatiilor tehnice ale Ultra HD Premium. Samsung spune ca si alte aparate din 2015 pot fi imbunatatite astfel.

Totusi, o sa apara o anumita confuzie printre cumparatori, intrucat producatorii de televizoare o sa afirme ca unele aparate 4K Ultra HD sunt “compatibile” cu continutul HDR, dar nu o sa poata face fata specificatiilor Ultra HD Premium. Lucrul acesta, speram sa se mai limpezeasca pe masura ce lumea afla ce inseamna televizor HDR.

Ce o sa vina dupa HDR ? Sa astept 8K ?

Pe masura ce producatorii de televizoare si studiourile de filme se obisnuiesc cu noul format, trebuie sa apara televizoare mai bune si filme facute mai bine in HDR. Totusi, televizoarele de azi sunt mai bune decat cele de ieri, deci nu ar trebui sa eviti sa iti iei unul nou.

De cativa ani, se vorbeste si se experimenteaza cu tehnologia 8K care aduce oamenilor un numar dublu de pixeli fata de 4K Ultra HD. Totusi, nu s-a trecut inca de faza experimentala.

“Marea problema nu consta in crearea ecranelor”, declara Gray de la IHS. El spune ca rata de date necesara pentru a transmite 8K este “gigantica”, fara a mentiona cat de mare ar trebui sa fie un televizor 8K pentru ca utilizatorii sa poata aprecia toti acei pixeli in plus.

Sursa articol.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply