Televiziunea 3D poate fi un esec in multe feluri, dar nu exista nici o indoiala ca este aici pentru a ramane ca o caracteristica pentru multe televizoare de ultima generatie. Daca sunteti curiosi sa aflati cat mai multe lucruri despre televizoarele 3D, aici este locul potrivit pentru a afla mai multe.
Multe televizoare LED LCD si cu plasma ofera astazi o caracteristica 3D, dar majoritatea oamenilor nu utilizeaza niciodata aceasta caracteristica . Nu exista mult 3D real.
Cu cateva sute de titluri Blu-ray disponibile acum, acest format este de departe cea mai buna sursa 3D, dar selectia este inca slaba comparativ cu mii de titluri Blu-ray 2D. Dincolo de asta, cele mai multe jocuri sunt doar 2D, surse 3D la cerere, disponibile prin streaming, sau furnizorii de cablu / satelit, iar cateva canale 3D real TV se estompeaza rapid.
Cel mai mare ESPN 3D a disparut la sfarsitul lui 2013 „datorita adoptarii limitate de catre spectatori a serviciilor 3D la domiciliu”. Intre timp, n3D de la DirecTV a trecut de la un moment la altul, iar singurul alt canal 3D dedicat, un parteneriat documentar Sony / Discovery / IMAX numit 3net, nu este exact un nume de uz casnic. Chiar si BBC este in scadere 3D in acest an.
In afara de lipsa de continut, cerinta de a purta ochelari este inca un punct de anvergura, precum si necesitatea de a obtine unelte compatibile 3D, cum ar fi un nou player Blu-ray. Si chiar dupa ce au reusit sa obtina un film 3D si sa-si puna ochelarii, multi spectatori considera ca pur si simplu nu le place efectul. Faptul este ca 3D ar putea sa nu fie la fel de placut pentru tine.
Esec sau nu, televizoarele compatibile 3D sunt aici pentru a ramane. Este ieftin pentru producatorii de televizoare sa adauge 3D la seturile lor, si chiar si ochelarii activi au devenit destul de ieftini. Producatorii de astazi o folosesc la fel ca orice alta caracteristica, cum ar fi 120Hz sau Smart TV: pentru a diferentia seturile high-end de la cele low-end sau una de la alta.
Deci, ar trebui sa va intereseze 3D cand cumparati un televizor nou? Raspunsul nostru este „nu”. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa cumparati doar un televizor cu 2D – cele mai bune televizoare din ziua de azi au 3D, indiferent daca il veti folosi sau nu. Si probabil ca nu o veti face.
Ce este televizorul 3D?
Cand spunem „un televizor 3D”, intelegem ca este „un televizor HD cu compatibilitate 3D”. Compatibilitatea 3D este o caracteristica a televizoarelor LCD de ultima generatie si a televizoarelor cu plasma lansate incepand cu anul 2010. Acest lucru permite acestor televizoare sa afiseze video specializat, realizat in 3D, cu accesoriile potrivite – si anume ochelari 3D si un dispozitiv sursa 3D. Avand in vedere acest lucru, iata cateva puncte de baza despre televizorul 3D.
Toate televizoarele 3D sunt in primul rand televizoarele 2D
Toate televizoarele 3D vor afisa continut curent 2D de inalta calitate si nu necesita ochelari.
In plus, calitatea imaginii 2D a televizoarelor 3D nu este afectata in nici un fel negativ pe care l-am observat prin capacitatile lor 3D.
De aceea, preferam sa ne gandim la compatibilitatea 3D ca la „o alta caracteristica”, cum ar fi streamingul pe Internet. Pentru pentru majoritatea cumparatorilor de televiziune nu asta este cea mai importanta caracteristica a unui televizor modern.
Cum functioneaza televizorul 3D
Un ecran care afiseaza continut 3D afiseaza simultan doua imagini separate ale aceleiasi scene, unul destinat ochiului drept al spectatorului si unul pentru ochiul stang. Cand sunt vizualizate fara ajutorul ochelarilor 3D, cele doua imagini de dimensiune completa se intersexeaza intre ele, practic, nedescoperite. Spectatorii percep aceste doua imagini ca o singura imagine 3D, un proces cunoscut sub numele de „fuziune”. Sistemul se bazeaza pe un fenomen de perceptie vizuala numit stereopsis, deci nu este „adevarat” 3D, ca viata reala sau o holograma.
Continutul 3D este, de asemenea, diferit de continutul standard HD in cateva moduri importante.
Pentru a vizualiza 3D pe un televizor 3D, aveti nevoie de ochelari 3D, un dispozitiv sursa 3D si continut video 3D.
Fiecare telespectator al unui televizor 3D trebuie sa poarte o pereche de ochelari speciali pentru a vedea efectul 3D.
In plus fata de un nou televizor si de ochelari, veti avea nevoie, de asemenea, de o sursa 3D, de obicei un player Blu-ray capabil de 3D sau o caseta video cu cablu / satelit / Internet. De asemenea, veti avea nevoie de versiunea 3D a discului Blu-ray sau puteti viziona un program 3D pe un canal 3D sau un serviciu de streaming.
Televizoarele noi 3D au o calitate 3D comparabila cu un teatru
Televizoarele 3D lansate incepand cu 2010 pot afisa imagini 3D de inalta rezolutie, colorate, care elimina vechea metoda „anaglifa”. Cea mai mare diferenta dintre televizorul scenicul 3D de scena si cel din casa este dimensiunea ecranului.
Nu toata lumea poate vedea 3D, iar uneori 3D cauzeaza disconfort
Intre 5% si 10% dintre americani sufera de „orbire stereo
De asemenea, unele prezentari 3D pot cauza oboseala, dureri de cap sau alte disconforturi la anumiti spectatori, in special pe perioade lungi de timp. In experienta CNET si in opiniile celor mai multi experti pe care i-am consultat, cauza principala a oboselii ochilor nu este tehnologia 3D in sine – este vorba de un continut slab 3D. Acestea fiind spuse, veti mai mai avea nevoie de cateva minute ca sa va obisnuiti cu efectul, ceea ce poate parea primordial. Verificati „Nu va asezati prea aproape de televizorul (3D)” pentru mai multe informatii despre modul in care 3D poate afecta spectatorii.
Televizoare 3D active si pasive
Exista doua tipuri de televizoare 3D existente pe piata astazi: active si pasive. Ambele vor functiona cu orice sursa – nu exista, de exemplu, playere 3D „active” sau „pasive” 3D, dar ele produc efectul 3D in mod distinct.
Active 3D a fost introdus pentru prima data in 2010 de catre majoritatea producatorilor de televizoare, in timp ce 3D pasiv a debutat pe larg in 2011. Principala diferenta este in ochelari: ochelarii activi folosesc obloane cu cristale lichide care ruleaza pe baterii, in timp ce ochelarii pasivi folosesc lentile polarizante simple.
Tehnologia 3D variaza in functie de tipul de afisare a marcii si a televizorului
In 2013, LG, Vizio si Toshiba se aflau in tabara pasiva, in timp ce Samsung este exclusiv activ. Sony vinde in cea mai mare parte televizoare pasive, in timp ce Panasonic ofera LCD-uri pasive si plasme active.
LG este principalul dezvoltator al tehnologiei de tip „retarder” utilizata de toate seturile pasive curente.
De asemenea, putem spune ca, in timp ce un televizor cu LED-uri LCD poate fi activ sau pasiv, televizoarele cu plasma pot fi active.
Televizoarele 3D active si pasive au preturi similare, dar ochelarii pasivi 3D sunt mai ieftini.
Principalul avantaj al pietei TV 3D pasiv este cel al ochelarilor ieftini. Majoritatea televizoarelor pasive 3D vin cu cel putin patru perechi de ochelari pasivi astazi, iar unele chiar mai mult. Cele mai active televizoare 3D includ si ochelarii in mod implicit – de obicei doua, dar uneori si patru perechi.
Cumparati individual, ochelarii 3D activi incep de la 20 de dolari pentru modelele Samsung si urca. Televizoarele 3D active mai vechi necesita in mod obisnuit aceleasi tipuri de ochelari (de exemplu, televizoarele Panasonic 2011 necesita ochelari 3D Panasonic 2011) sau ochelari universali mai scumpi.
Ochelarii extra pasivi costa intre 5 si 20 de dolari de la producatorii de televiziune si le puteti obtine mai ieftin de la terti si / sau in pachete de patru sau mai multe. Puteti folosi destul de mult orice ochelari pasivi polarizati circulari – inclusiv versiuni in afara marcii sau chiar „imprumutate” de la un teatru, cu orice televizor pasiv 3D.
Ochelarii pasivi sunt mai usor de folosit
Deoarece nu au baterii, ochelarii pasivi sunt mai usori si mai confortabili – desi noile perechi de ochelari activi sunt in general mai usori decat predecesorii lor. Ochelarii pasivi vin in mai multe variante.
Bateriile lor trebuie, de asemenea, sa fie periodic inlocuite sau reincarcate, de obicei printr-un port USB (de mai jos).
Activele si pasivele au avantaje si dezavantaje in calitatea imaginii
In experienta noastra, calitatea imaginii 3D variaza foarte mult in functie de producator, model, ochelari, tipul de tehnologie (LED-uri LCD sau plasma) si chiar dimensiunea ecranului. Acestea fiind spuse, putem face unele generalizari largi intre activ si pasiv pe baza a ceea ce am vazut.
Televizoarele 3D pasive au o imagine 3D mai stralucitoare decat cea activa, desi televizoarele 3D active pot deveni suficient de luminoase pentru majoritatea mediilor de vizionare. Pasivul cauzeaza, in general, mai putina intermodulatie – un artefact major 3D specific – decat activ.
In partea de sus a imaginii declansatorul de sticla activa este inchis alternativ, reducand astfel cantitatea de lumina care ajunge la ochi. Imaginea pe ecran este destinata numai ochiului stang. Partea de jos: Televiziune 3D pasiva, aproape, asa cum se vede printr-o lentila.
Televizoarele 3D active nu prezinta artefacte si structuri liniare care pot fi vazute pe modele pasive, desi aceste artefacte sunt mai putin vizibile pe ecranele mai mici si pe distante mai mari. De asemenea, pastreaza efectul lor 3D mai bine cand sunt vazute din unghiuri extreme de o parte sau de alta sau de mai sus si sub imagine – desi din cele mai normale unghiuri de vizualizare, televizoarele pasive 3D nu au probleme de mentinere a iluziei 3D.
Preferam calitatea imaginii 3D a celor mai bune televizoare 3D active peste pasive pentru o vizionare critica.
Principala noastra legatura cu televiziunea 3D pasiva este prezenta artefactelor mentionate mai sus, pe care le descoperim indeosebi prin distragerea atentiei la distantele mai apropiate de sedere si la dimensiunile mari ale ecranului favorizate de entuziasti. Dar, cu puterea practica si sigura a calitatii imaginilor 3D pasive, in special in camerele luminoase, se poate face cu siguranta un argument ca este o alegere mai buna in ansamblu.
„3D activ vs. 3D pasiv: Ce e mai bine?”.
Televizoarele cu diagonala 4K cu un aspect 3D pasiv reprezinta cea mai buna calitate a imaginii 3D.
„Cel mai bun din ambele lumi” ar fi toata luminozitatea si usurinta 3D pasiva fara artefacte. Rezolutia lor superioara ar trebui sa elimine majoritatea acestor margini zimtate si structura liniei. Singurul televizor pasiv 3D 4K pe care l-am vazut pana acum este modelul Sony XBR-X900 de 84 de inchi, care, in incercari limitate, a aratat cea mai buna imagine 3D TV pe care am vazut-o vreodata.
Cum ramane cu continutul 3D?
Aveti nevoie de materiale sursa 3D pentru a profita din plin de un televizor 3D. Multe produse 3D au optiuni de conversie „2D-to-3D”, dar sunt departe de o sursa 3D reala. Continutul 3D este inca destul de rar si, in opinia noastra, este cel de-al doilea obstacol (pe langa ochelari), care impiedica adoptarea mai rapida a televizoarelor 3D.
Blu-ray-urile 3D sunt rare, dar ofera cu usurinta cea mai buna experienta video 3D la domiciliu.
Un total de 96 de discuri 3D Blu-ray au fost lansate in 2012, in conformitate cu Blu-ray.com – in comparatie cu mai mult de 2.700 de versiuni Blu-ray 2D. Raporturile din 2011 sunt comparabile si, pana in prezent, emisiunile 3D Blu-ray sunt in acelasi ritm ca in ultimii doi ani.
Multe Blu-ray 3D sunt documentare, in special IMAX, sau titluri de animatie pentru copii. Exista, de asemenea, destul de multe superproductii; formatul 3D Blu-ray si filmele facute in 3D reprezinta cu siguranta starea artei 3D, cu o rezolutie completa de inalta rezolutie si beneficiile celor mai recente tehnici de filmare pentru a face efectul 3D confortabil si placut.
Canalele TV 3D actuale sunt inca mai rare si au compromis calitatea imaginii.
In prezent exista doar doua canale TV la nivel national, care ofera continut 3D: ESPN 3D si 3net. Dupa cum am mentionat anterior, ESPN a anuntat ca va lansa canalul 3D pana la sfarsitul anului 2013. 3net ofera in primul rand documentare si IMAX. DirecTV si Comcast au canale 3D exclusive, numite n3D si Xfinity 3D, care contin continut de nisa 3D.
Unul langa altul
Spre deosebire de Blu-ray, transmisiile 3D de pe televizor utilizeaza in prezent un format 3D de o jumatate de rezolutie, cunoscut sub numele de „unul langa altu”ceea ce are ca rezultat un aspect semnificativ mai subtire, fara inalta calitate. Stim ca nu intentionam sa adaugam mai multe canale 3D sau sa introducem o transmisie 3D full HD. Dati clic aici pentru mai multe detalii despre diferentele dintre formatele 3D Blu-ray si difuzate.
Alte surse de continut 3D includ VOD, evenimente speciale, servicii de streaming si jocuri video
Majoritatea furnizorilor de servicii de televiziune cu plata, inclusiv DirecTV, Comcast, Time Warner Cable si Verizon Fios, ofera filme 3D „pay-per-view” si pot selecta evenimente speciale, cum ar fi Jocurile Olimpice de Vara 2012. Serviciul de streaming Vudu are, de asemenea, o surprinzatoare gama de filme 3D disponibile. Unii producatori de televizoare 3D, si anume Samsung, LG si Sony, au lansat, de asemenea, servicii de streaming cu plata 3D bazate pe televizoarele lor cu Internet, desi continutul este foarte limitat in prezent. Aplicatia 3DGo de la Sensio, disponibila in prezent numai pe televizoarele Vizio, promite mai mult continut decat alte servicii comparabile.
Jocurile sunt adesea numite „aplicatia ucigasa” pentru televizoarele 3D, insa jocurile 3D reale sunt inca neobisnuite. Astazi, multe dintre titlurile populare sunt inca 2D, iar jocurile 3D nu sunt foarte rapide. Deocamdata, selectia, in afara de jocurile Nintendo 3DS, include titluri de tip „cross-platform” precum Call of Duty: Black Ops 2, Assassin’s Creed III si Crysis 3 si exclusivii PS3 Gran Turismo 5, MLB 13: The Show, Si Uncharted 3.
Nintendo Wii nu ofera compatibilitate 3D. Wii U are, dar nu sunt disponibile jocuri 3D compatibile. Viitorul PS4 si Xbox One vor sustine si jocurile 3D.
Daca putini oameni detin televizoare 3D, producatorii de continut au putine stimulente pentru a oferi programe 3D si jocuri. Dar lipsa continutului 3D este un motiv major pentru care oamenii nu doresc sa obtina astazi un televizor 3D.
Cea mai buna modalitate de a va gandi la 3D este „o alta trasatura”.
Producatorii isi construiesc liniile de produse pentru a va face sa platiti mai mult pentru functiile „step-up”. 3D este exact asa, la fel ca Smart TV, o telecomanda mai frumoasa sau imbunatatiri fanteziste la calitatea imaginii. Ele sunt, in general, toate legate, de asemenea, de aceea aproape toate televizoarele de ultima generatie au acum compatibilitate 3D. La CNET tindem sa ne concentram asupra modelelor emblematice, iar printre cele 55 de televizoare pe care le-am revizuit in 2012, 27 au fost compatibile 3D.
Televizoarele cu numai 2D au de obicei o calitate a imaginii 2D mai slaba decat televizoarele compatibile 3D.
Nu tineti cont de televizoarele 3D fara ochelari.
Obstacolele care impiedica accesarea televizoarelor 3D fara ochelari includ unghiuri de vizualizare restrictionate, un numar limitat de spectatori, rezolutie mai mica si necesitatea de a utiliza capul de urmarire pentru a optimiza imaginea. Singurul model care a fost livrat pana in prezent a fost Toshiba 55LZ2, care s-a vandut anul trecut in Europa pentru aproximativ 10.000 de dolari. Ca un punct de comparatie, puteti cumpara un TV normal pasiv de 55 de inci 3D, cu o valoare de pana la 1.000 de dolari astazi.
Verificati 3D inainte de a le cumpara
Urmariti cel putin cateva filme 3D la teatru pentru a decide daca va place sau chiar puteti vedea efectul. Merita sa vedeti 3D TV inainte de a lua o decizie.