Dictionar televizoare

Definirea termenilor legati de televizoare si televiziune. Sa nu iti fie frica sa folosesti termeni de-ai tocilarilor! Intelege jargonul din domeniu si preia controlul!

dictionar

100 Hz

O rata de refresh folosita de televizoarele moderne, din zonele in care se foloseste sistemul PAL TV. Un semnal TV Pal intercalat are o rata de refresh de 50 Hz. Televizorul va crea o copie a fiecarui camp – asa ca rata originala de refresh de 50 Hz va fi dublata la 100 Hz.  Ideea se bazeaza pe faptul ca o rata mai mare de refresh va avea drept efect mai putine neclaritati de miscare si mai putine palpairi pentru ochiul uman.

120 Hz

O rata de refresh folosita de televizoarele moderne, din zonele in care se foloseste sistemul NTSC TV. Un semnal TV NTSC intercalat are o rata de refresh de 60 Hz. Televizorul va crea o copie a fiecarui camp – asa ca rata originala de refresh de 60 Hz va fi dublata la 120 Hz. Ideea se bazeaza pe faptul ca o rata mai mare de refresh va avea drept efect mai putine neclaritati de miscare si mai putine palpairi pentru ochiul uman.

1080i

O descriere scurta pentru o imagine high-definition. Folosita des pentru a descrie capacitatile televizoarelor cu ecran plat si a altor echipamente video digitale, “1080” se refera la numarul de linii verticale de pixeli care formeaza un cadru al imaginii. Litera “I” ne sugereaza faptul ca imaginea este intercalata.

1080P

O descriere scurta pentru o imagine high-definition- cunoscuta si ca complet HD. 1080p ofera momentan cea mai detaliata imagine disponibila momentan in HD- din acest motiv sunt toti incantati de acest lucru! Utilizata deseori pentru a descrie capacitatile televizoarelor cu ecran plat si a aparatelor Blu-ray, desi de obicei mai degraba se refera la o rezolutie a imaginii decat la o rezolutie nativa. 1080” se refera la numarul de linii verticale de pixeli care formeaza un cadru al imaginii. Litera “p” ne transmite faptul ca imaginea va fi reprezentata folosind scanarea progresiva.

1280 X 720

Rezolutia de baza a unui aparat cu ecran plat HD sau rezolutia minima a unei imagini high definition. Reprezinta faptul ca imaginea are 1280 de linii verticale de pixeli si 720 de linii orizontale de pixeli. In realitate, unele ecrane s-ar putea sa aiba o rezolutie usor diferita ( ex: 1366 X 768 sau 1024 X 768), datorita marimilor si formelor diferite ale pixelilor care alcatuiesc ecranul.

16:9

Rata de aspect standard pentru HDTV, cunoscuta ca si 1,78:1. Inseamna ca forma imaginii este de 16 unitati in lateral si 9 unitati in jos.

1920 X 1080

Rezolutia de baza a unui ecran plat care este complet HD sau rezolutia unei imagini complet HD. Inseamna faptul ca imagine are 1080 de linii verticale cu informatii pixel si 1920 linii orizontale cu informatii pixel.

4:3

Standardul original de aspect al imaginii pentru programele de televiziune, cunoscuta ca si 1,33:1. Inseamna ca forma imaginii este de 4 unitati in lateral si de 3 unitati in jos. Devine din ce in ce mai putin folosita, pentru ca transmisiunile incep sa treaca pe widescreen.

480i

Semnalul imaginii SDTV in zonele in care se foloseste NTSC. “480” reprezinta numarul de linii verticale vizibile de informatie intr-un cadru (525 in total). Litera “i” reprezinta faptul ca semnalul este intercalat.

480p

Semnal al imaginilor de tip enhanced definition. “480” reprezinta numarul de linii verticale vizibile de informatie intr-un cadru. Litera “p” inseamna ca semnalul este de tip “scanare progresiva”.

5.1 Surround Sound

Vezi la “surround sound”

576i

Semnalul imaginilor SDTV in regiuni PAL. “576” reprezinta numarul de linii verticale vizibile intr-un cadru ( 625 de linii in total). Litera “i” inseamnca ca semnalul este intercalat

7.1 Surround Sound

Vezi “Surround Sound”

720p

O descriere scurta pentru un tip de imagine high-definition. Aceasta este cerinta minima pentru o imagine care sa poata fi numita “high definition”. Folosit de obicei pentru a descrie capacitatile televizoarelor cu ecran plat si a aparatelor de Blu-ray, “720” se refera la numarul de linii verticale de pixeli ce alcatuiesc un singur cadru al imaginii. Litera “p” ne spune ca imaginea va fi transmisa folosing “progressive scan”.

Active Subwoofer

Un subwoofer care are si un amplificator incorporat. Acest tip de subwoofer ar trebui sa primeasca un semnal pre-amp ( un semnal care inca nu a fost amplificat) de la un receptor AV. Subwooferul apoi amplifica semnalul audio el insusi si il reda prin boxe. Subwoofer-ele au controale de volum si egalizare pentru a controla volumul si tonul. Cele mai multe subwoofer realizate pentru Home Cinema vor fi de tip activ- si cele mai multe receptoare av vor transmite un semnal pre-amp.

Aspect Ratio

Termenul “Aspect Ratio” ne arata forma unei imagin TV. Aceasta calitate a unei imagini reprezinta latimea acesteia impartita la inaltime. De exemplu, forma traditionala a unei imagini de televiziune este 4:3. Acest lucru inseamna ca are 4 unitati in lateral si 3 pe verticala ( deci nu e chiar patrata). Patru impartit la 3 este egal cu 1,33. Deci, aspect ratio pentru o imagine de 4:3 este 1,33- sau are o latime de 1,33 ori mai mare decat lungimea. Daca te uiti pe spatele carcasei unui DVD, o sa vezi valoarea aspect ratio pentru film- ai putea sa vezi 4:3 sau ai putea vede 1,33:1 ( sau ambele). Valoarea aspect ratio a unei imagini HDTV de 16:9 este 1,78:1.

Amplificator AV

Face aceleasi lucruri ca si un receptor AV, cu exceptia faptului ca nu are un acordor AV.

AV receiver ( receptor AV)

Creierul unui sistem modern de home cinema- un amplificator/procesor pentru sistemele de tip home cinema, cu un intrerupator pentru aparatele cu diferite mufe. Un receptor AV este folosit pentru a alterna foarte usor intre diferitele aparate ( cum ar fi cutiile pentru satelitii TV, consolele pentru jocuri sau aparatele pentru DVD sau Blu-ray). Toate aceste aparate sunt apoi conectate la receptorul AV ( cu conexiuni video si audio), care apoi trimite semnalul video aparatului si semnalul audio catre boxe. Un receptor AV are din fabrica un acordor, ceea ce il face diferit fata de un amplificator AV. Un receptor va procesa, de asemenea, un semnal audio surround sound 5,1/7,1 si il va trimite catre sistemul de boxe surround sound cu care este conectat.

Backlit LED TV ( TV LED cu iluminare din spate)

Un tip de TV LED. Luminile LED sunt plasate in grupuri in spatele ecranului. Fiecare grup poate fi pornit sau inchis in mod independent fata de celelalte grupuri ( numit uneori intunecare locala), care are drept rezultat un contrast mai bun fata de televizoarele LCD standard.

Bipole Speakers ( boxe bipolare)

Boxele bipolare au doua seturi de drivere pentru boxe si trimit sunetul din doua parti diferite ale sistemului audio in acelasi timp. Sunt ideale ca boxe intr-un sistem 5.1/7.1 , pentru ca redau sunetul mai bine decat un sistem de boxe normale. O alta alternativa ar fi boxele de tip dipole.

Blu-ray Disc ( Discuri Blu-ray)

Un disc Blu-ray este un disc de stocare optica similar cu discurile DVD. Un disc Blu-ray are aceleasi dimensiuni cu un Cd sau un DVD, dar nu poate fi folosit intr-un CD player sau DVD player conventional. Avantajul prezentat de discurile Blu-ray este ca acestea pot stoca de aproximativ sase ori mai multe date fata de un DVD dual-layer. Acest lucru inseamna ca un disc Blu-ray poate stoca fisiere audio si video in format high-resolution care nu ar incapea pe un DVD. Asadar, un film poate fi urmarit in high-definition la 1080p si sunetul sa fie redat de sisteme precum Dolby TrueHD sau DTS-HD Master Audio. Poti considera discurile Blu-ray ca fiind discuri DVD high-definition.

CCFL

Inseamna Cold Cathode Fluorescent Lamp ( Lampa Fluorescenta cu catod rece). Acest tip traditional de lampa este folosit ca lumina de fundal in televizoarele LCD. In unele televizoare LCD mai noi, acest tip de lampa este inlocuit de catre LED-uri (light emitting diodes-diode emitatoare de lumina), acest tip de televizoare fiind numite televizoare LED.

CEC

Inseamna Consumer Electronics Control (Coontrolul Electronicelor pentru consumatori) si reprezinta o conexiune in serie cu doua benzi intre aparatele AV, care le permite sa se controleze intre ele. Acest tip de conexiune este construit conform specificatiilor HDMI si astfel acest control are loc printr-o interfata HDMI. Fiecare producator are un nume diferit pentru acest tip de conexiune, precum Bravia Sync ( Sony) sau Viera Link ( Panasonic).

Coaxial

Un tip de cablu folosit pentru a transmite diferite semnale radio, video sau audio. Are un miez conductor solid, izolat cu un strat de plastic pentru izolare, un alt strat subtire conductor si in final un alt strat izolator. Un cablu coaxial de 75 ohm este recomandat pentru o conexiune audio digitala coaxiala pentru a asigura transmiterea corecta a semnalului. O conexiune coaxiala pentru sunet va folosi cate un conector RCA la fiecare capat.

Codec

Prescurtare pentru coder-decoder ( codor-decodor). Cand vine vorba de home cinema, codec este un termen folosit pentru a descrie anumiti algoritmi de compresie digitala, cum ar fi cei folositi pentru comprimarea si decomprimarea informatiilor audio de pe discurile DVD sau Blu-ray. Asadar, ne putem referi la codecul Dolby Digital sau la codecul DTS 5.1.

Componenta video

O optiune obisnuita de output pentru DVD, Blu-ray sau alte echipamente audio-vizuale.

O sa vezi conectoarele RCA verzi, rosii si albastre. Componenta video este un semnal video analog care este impartit in doua sau mai multe semnale separate. Aceasta impartire a semnalului creeaza o imagine mai buna decat un video compozit. Componentele video RGB si YPbPr  impart semnalul in trei parti si fiecare foloseste acelasi tip de cablu pentru a conecta aparatele ( cabluri RCA verzi, rosii si albastre).

Composite Video ( Video composit)

O optiune obisnuita de output pentru echipamentul audio si video. O sa vezi un singur conector RCA galben. Video-ul composit este un semnal video analog si este cel mai de baza tip de semnal. Calitatea nu este la fel de buna ca la S-Video sau Component video. Este numit in acest fel pentru ca combina trei semnale diferite (YUV) si le trimite ca fiind unul singur. Asadar, cablurile folosite in acest caz au o singura conexiune la fiecare capat- un RCA galben.

Contrast Ratio ( Ratia de contrast)

Ratia de contrast reprezinta diferenta dintre semnalele de culoare cele mai luminoase (alb) si cele mai intunecate ( negru) pe care le poate produce un ecran si exprimata ca o ratie. De exemplu, o ratie de contrast de 500:1 inseamna ca nivelul de cel mai intunecat negru este de 500 de ori mai intunecat decat cel mai luminos nivel de alb. O ratie de contrast mai mare este teoretic mai buna, pentru ca inseamna ca albul este mai alb si negrul mai negru – ceea ce produce o imagine mai realista si mai vibranta. Totusi, nu te lasa dus de nas de catre cifrele tot mai mari promovate de catre producatori, pentru ca in situatiile din lumea reala, aceste cifre pot sa insemne foarte putin. Doar fii constient ca acesta este un lucru pe care il urmaresti cand compari diverse televizoare. Pot ochii tai sa vada o diferenta intre alb si negru pe diferitele ecrane? Care arata mai bine pentru tin?

CRT TV

Tipul vechi de televizor. CRT inseamna cathode ray tube ( tub cu catod) si aceasta este tehnologia folosita pentru a produce o imagine pe ecran. O problema cu folosirea catodului pentru producerea de imagini este ca acesta este foarte mare si greu ( de aici si problemele cu spatele cand trebuia sa uti televizorul). Acestea sunt inlocuite de tehnologia pentru ecrane plate care pot produce ecrane mai subitiri si mai usoare, precum LCD sau plasma.

Dipole speakers ( Speakere dipolare)

Acest tip de speakere prezinta o pereche de speakere in acelasi cabinet, ceea ce inseamna ca pot trimite sunetul in directii diferite. Sunt ideale ca speakere surround intr-un sistem 5.1/7.1. Sunetul din aceste boxe este defazat ( cand o parte impinge, cealalta trage) si asta creeaza un sunet foarte difuz, care e foarte greu de localizat. Este foarte important sa instalezi speakerele in pozitia corecta, pentru a obtine efectul dorit. O alta alternativa sunt speakerele bipolare, care sunt mai flexibile in privinta pozitionarii lor.

Deintercalarea (de-interlacin)

Reprezinta procesul de convertire a unui semnal video intercalat intr-un semnal progresiv, pentru a-l reda pe un display HDTV. Orice display cu ecran plat reda imaginile sub forma de “progressive scan”- asa ca orice surse video intercalate trebuie convertite de catre TV inainte sa fie aratate. Acest proces este realizat in mod automat de catre televizoare- desi unele o fac mai bine ca altele.

DLNA

Inseamna Digital Living Network Alliance si reprezinta o organizatie de peste 250 de companii, al caror scop este sa creeze un set de standarde care sa usureze modul de folosire si transmitere digitala a muzicii, filmelor si datelor. Un aparat “cu certificat DLNA” va putea sa trimita date altor aparate DLNA din retea. O setare standard ar avea un server DLNA, care stocheaza informatiile digitale ( precum un PC) si unul sau mai multi clienti DLNA care vor “vedea” serverul in retea si vor putea sa foloseasca aceste informatii ( precum un TV, laptop sau player Blu ray).

DLP

Prescurtare pentru Digital light processing ( Procesare a luminii digitale), fiind o tehnologie dezvoltata de catre Texas Instruments si folosita in diferite sisteme de display. Acest sistem creeazabo imagine proiectand lumina intr-o matrice de oglinzi mici. Folosita pe scara larga in producerea proiectoarelor frontale – atat pentru sistemele de cinema de acasa, cat si pentru cele profesionale- si folosita uneori pentru televizoarele cu proiectare in spate.

Dolby Pro Logic II

O tehnologie de procesare a semnalului audio dezvoltata de Dolby. Creeaza un sunet surround de tip 5.1 de la un soundtrack stereo cu 2 canale standard. Pro Logic 2 este un inlocuitor pentru sistemul original Pro Logic si se gaseste pe mai multe dispozitive, precum receptoarele AV sau consolele de jocuri.

Dolby Pro Logic IIx

Similar cu Dolby Pro Logic II, cu exceptia faptului ca va crea un surround sound 6.1 sau 7.1 de la un soundtrack stereo sau 5.1.

Dolby Pro Logic IIz

O varianta imbunatatita a Dolby Pro Logic IIx, aceasta versiune va aduce noi dimensiuni pentru surround sound. Pentru Dolby Pro Logic IIz, ar trebui sa adaugi doua speakere langa cele pozitionate in mod normal in stanga si in dreapta, pentru a crea o senzatie cat mai realista a anumitor efecte de sunet- in special precum vantul si ploaia. Aceste speakere pot fi adaugate unui sistem 5.1 pentru a obtine un sistem 7.1 sau unui sistem 7.1 pentru a crea un nou sistem 9.1. Evident, receptorul AV va trebui sa suporte aceste configuratii de speakere pentru a putea face acest lucru.

Dolby TrueHD

Un format audio cu mai multe canale, dezvoltat de Dolby si folosit pe discurile Blu-ray. Dolby TrueHD foloseste “compresarea fara pierdere” (lossless compression), ceea ce inseamna ca datele audio sunt comprimate pentru a incapea pe disc, dar ceea ce auzi tu este varianta audio necompresata ( de exemplu, auzi sunetul asa cum era pe benzile originale). Primesti o gama larga si dinamica de sunete, un bass deep si un final pe masura. Este fabulos! Concureaza cu sistemul DTS-HD Master Audio si pe un disc Blu-ray ai putea primi ori varianta formatata – ori ambele.

DTS-HD Master Audio

Un format audio cu mai multe canale, dezvoltat de Digital Theater System (DTS) si folosit pe discurile Blu-ray. DTS-HD Master Audio foloseste “compresarea fara pierdere” (lossless compression), ceea ce inseamna ca datele audio sunt comprimate pentru a incapea pe disc, dar ceea ce auzi tu este varianta audio necompresata ( de exemplu, auzi sunetul asa cum era pe benzile originale). Primesti o gama larga si dinamica de sunete, un bass deep si un final pe masura. Este fabulos! Concureaza cu sistemul Dolby TrueHD si pe un disc Blu-ray ai putea primi ori varianta formatata – ori ambele.

DTS Neo:6

O tehnologie de procesare a semnalului audio, dezvoltata de catre Digital Theater System (DTS). Creeaza un surround sound de tip 5.1 sau 6.1 dintr-un soundtrack stereo standard cu doua canale.

DVD Audio

Un format audio digital creat pentru DVD. Prin comparatie cu un CD, spatiul mai mare de stocare de pe DVD permite stocarea si folosirea unui sunet de o calitate mai buna decat in cazul unui CD. DVD Audio permite sunete stereo de rezolutie inalta, de pana la 192 kHz/ 24 bit si un surround sound 5.1 cu o rezolutie de pana la 96 kHz/24 bit.

DVI

Inseamna Digital Visual Interface ( Interfata Vizuala Digitala). Este o interfata care transmite date video digitale necompresate- dar de asemenea poate transmite date video analoage, ca  o conexiune VGA. Folosita in principal de catre monitoare LCD cu ecran plat pentru calculatoare si proiectoare digitale, dar se gaseste si pe alte dispozitive. Pe un televizor modern cu ecran plat si pe dispozitive Blu-ray o sa primesti in mod obisnuit o conexiune HDMI, nu DVI.

Edge-lit LED TV

Reprezinta un tip de TV LED. Luminile LED din spatele ecranului sunt aranjate in jurul perimetrului. Acest tip de design permite ca ecranul sa fie foarte subtire si de asemenea permite un consum mai mic de energie.

EDTV

Prescurtare pentru Enhanced Definition Television ( Televiziune de Definitie Imbunatatita). Mai pe scurt, este mai bun decat SDTV, dar nu este la fel de bun precum HDTV.  EDTV are acelasi numar de linii verticale de informatii pe cadru ca si SDTV, singura diferenta fiind ca foloseste “progressive scan” ( scanare progresiva) in loc sa foloseasca “interlaced scan” ( scanare intercalata). Asadar, un semnal EDTV poate sa aiba 480p sau 576p ( depinde de locul in care traiesti). Desi prezinta aceeasi cantitate de informatii video precum un SDTV, scanarea progresiva va produce un semnal de mai buna calitate, intrucat reduce numarul de “artifacte” produse prin intercalare.

Flat Screen TV ( TV cu ecran plat)

Cunoscut ca si TV cu panou plat. Un TV cu ecran plat este mai subtire si mai usor decat un TV traditional -Tv-ul cu catod. Un TV cu ecranul plat va avea o grosime de numai cativa centimetri, ceea ce il face mai usor de pus in camera si chiar poate fi pus pe perete. Acest tip de televizoare vine intr- gama larga de marimi, incepand de la 25 de centimetri pana la 177,8 centimetri. In momentul actual, cele mai obisnuite tipuri de televizoare cu ecran plat folosesc tehnologie LED sau OLED. Versiuni mai vechi, precum LCD sau plasmele, nu mai sunt produse.

Frame/ Frame rate ( Cadru/ Rata de cadre)

Un cadru reprezinta fiecare imagine unica pe care o camera video de filmare o preia de fiecare data cand inregistreaza. Frame rate-ul ( rata de cadre) reprezinta numarul de cadre pe care camera le inregistreaza intr-o secunda. Daca sunt inregistrate destule cadre intr-o secunda, atunci orice miscare din imagine va fi naturala si fluida cand este observata de ochiul uman. Un film este inregistrat in mod traditional la 24 de cadre pe secunda.

HD DVD

Inseamna High Definition/ Density DVD ( DVD de Inalta Definitie/ Densitate). Tehnologie dezvoltata de Toshiba, acest format de disc optic cu stocare de inalta densitate a datelor este similar cu Blu-ray. Capacitatea de stocare a mult mai multe date decat un DVD traditional il face ideal pentru folosirea audio si video high- definition. Productia a fost oprita in 2008, cand cei mai mari producatori si-au retras suportul pentru aceasta tehnologie si au ales in schimb tehnologia Blu-ray.

HDCP

Inseamna High-bandwith Digital Content Protection ( Protectia Continutului Digital de Banda Larga). O forma de protectie a copiilor pentru continutul digital video si audio, realizata de Intel. Cand aparatele se conecteaza intre ele folosind o interfata DVI sau HDMI ( de exemplu, cand playerul Blu-ray trimite un film catre televizorul tau LCD printr-un cablu HDMI), informatia digitala care este trimisa poate fi criptata. Ambele aparate ( playerul Blu-ray si televiorul LCD) comunica intre ele prin conexiunea HDMI si observa daca ambele sunt compatibile prin HDCP. Cand decid ca sunt compatibile, playerul Blu-ray va trimite filmul catre televizor. Acest lucru se va intampla fara sa iti dai seama. Un aparat care nu este compatibil cu HDCP nu va putea primi semnalul digital si va trebui sa se descurce in schimb cu un semnal analog. Acest lucru este pentru a opri oamenii sa faca o copie digitala perfecta a continutului video si audio.

HDMI

Inseamna High-Definition Multimedia Interface ( Interfata MultiMedia de Inalta Definitie). Este o interfata care transmite semnale digitale audio si video. Acest tip de conexiune devine modul standard de a conecta aparatele moderne audio-video. Daca iti cumperi un televizor nou sau un player Blu-ray/ DVD, atunci acestea ar trebui sa prezinte acest tip de conexiune. Daca se poate, acesta este tipul de conexiune care ar trebui folosit, in detrimentul altor tipuri de conexiuni. Un singur cablu HDMI permite transmiterea de semnale video digitale ( inclusiv high definition) si pana la 8 canale audio necompresate ( inclusiv Dolby TrueHD si DTS-HD Master Audio cu HDMI 1.3). Asadar, o sa ai mai putine cabluri in spatele televizorului – ceea ce nu poate fi decat un lucru bun.

HD Ready

Un televizor este “HD Ready” daca poate accepta si afisa cel putin standardul minim pentru un semnal HD. Asadar, aceasta poate sa insemne 720p, 1080i sau 1080p. Cerinta minima este ca televizorul sa poata afisa cel putin o transmisiune cu 720 de linii verticale si widescreen. In unele tari, este necesar ca imaginea sa fie primita prin componenta analog sau prin conexiune digitala ( DVI sau HDMI) – ceea ce este un lucru obisnuit pentru un display modern.

HD Ready 1080p

Un televizor poate fi considerat “HD Ready 1080p” daca poate indeplini anumite standarde cand este vorba sa afiseze un semnal HD. Va depasi standardele pentru unui televizor “ HD Ready”. Va trebui sa aiba o rezolutie minima de baza de 1920 X 1080 de pixeli ( 1080 de linii verticale cu un aspect ratio de 16:9), sa afiseze imaginea fara distosiuni ( 1 pixel pentru fiecare pixel din sursa imaginii) si sa fie compatibil cu HDCP.

HDTV

Inseamna High-Definition Television ( Televiziune de Inalta Definitie). HDTV ofera imagini la o rezolutie mult mai inalta decat suntem noi obisnuiti sa vedem la televizor. Nivelul de detalii si imaginile bine redat pot fi uimitoare. Ca sa poata fi numita “ imagine high-definition”, fiecare cadru al semnalului video un minim de 720 linii verticale de informatii cu scanare progresiva sau cel putin 1080 de linii verticale de informatie cu scanare intercalata. Asadar, 720p si 1080i sunt ambele considerate semnale high-definition – precum si maretul 1080p ( cunoscut ca si Full HD). De asemenea, imaginea ar trebui sa aiba o ratie de aspect 16:9 ( widescreen).

High- Definition

Vezi la HDTV

Home Cinema

Vezi la Home Theater

Home Theater

Un termen folosit in America de Nord pentru a descrie un sistem de entertainment de ultima generatie. Un sistem home theater de baza se refera de obicei la un televior mare cu ecran plat sau un proiector pentru a reda imaginea – si un proiector si speakere separate pentru a reda sunetul. In Europa, este mai degraba cunoscut ca un sistem home cinema.

Image Resolution ( Rezolutia Imaginii)

Rezolutia unei imagine TV este definita de numarul de linii verticale de date, in raport cu ratia de aspect a imaginii. De exemplu, pentru HD TV, ratia standard de aspect este de 1.78 (16:9) si numarul minim de linii verticale din fiecare cadru este 720. Asadar, 720 ( linii verticale) X 1.78= 1280 ( lungime orizontala). Deci, rezolutia acestei imagini este de 1280 X 720. Rezolutia imaginii primite de televizorul tau poate varia in functie de sursa. Nu este acelasi lucru cu rezolutia specifica televizorului tau -care este o valoare fixa.

IR

Inseamna Infrarosu. Este un tip de radiatie electromagnetica folosita de obicei pentru a transmite semnale de control catre aparatele elctronice din casa prin intermediul unei telecomenzi. Telecomenzile cu infrarosii trebuie sa aiba “ vedere libera” cu aparatul pe care il controleaza – asadar, nu vor functiona prin pereti sau usi.

Interlaced Scan ( Scanare Intercalata)

Televizorul tau reda o imagine intercalata dispunand fiecare cadru al imaginii in doua linii diferite de-a lungul ecranului. Prima data, umple liniile impare – 1, 3, 5, 7, etc si apoi revine in partea de sus si umple liniile pare – 2, 4, 6, etc. Dupa aceea, va fi realizat un cadru al imaginii . Fiecare linie este cunoscuta ca un “camp”.  Apoi revine si “reface” al doilea cadru si asa mai departe. Aceasta este metoda traditionala folosita de catre semnalele TV PAL si NTSC. Aceasta tehnica produce o imagine care poate palpai si avea distorsiuni. Alternativa ar fi folosirea scanarii progresive.

LCD TV

Un tip de televizor cu ecran plat. LCD inseamna “liquid crystal display” ( afisare cu cristale lichide). Un eran LCD este format din pixeli mici umpluti cu cristale lichide si cu luminare din spate. Intensitatea luminii din fiecare pixel poate fi schimbata prin aplicarea unui curent electric care schimba structura moleculara a cristalului lichid. Fiecare pixel este impartit in trei pixeli mai mici ( rosu, verde si albastru), folosind un filtru de culoare si, prin variatia intensitatii luminii in fiecare pixel, pot fi create diferite culori. Prin schimbarea constanta a intensitatii si culorii in fiecare pixel, poate fi formata o imagine TV. Aceasta tehnologie poate fi folosita pentru a produce alte tipuri de displayuri, cum ar fi monitoarele pentru computere si proiectoarele.

LCoS

Inseamna Liquid Cristal on Silicon ( Cristale Lichide pe Silicon).O tehnologie de proiectare folosita in unele tipuri de proiectoare si poate fi deseori gasita in televizoarele cu proiectare din spate. Similara cu tehnologia DLP, dar lumina este reflectata de pe chipuri de silicon acoperite cu cristale lichide, in locul oglinzilor.

LED TV

Un tip de televizor cu ecran plat, similar cu televizorul LCD. Diferenta consta in lumina din spate a unui TV LED, oferita de LED-uri ( light emitting diodes), spre deosebire de sistemul CCFL dintr-un TV LCD, desi ambele au ecrane de tip LCD. Unii producatori  se refera la televizoarele cu ecran LCD si lumini LED ca fiind televizoare LED si altii inca le numesc televizoare LCD.

LFE

Inseamna “ Low Frequency Effects” ( Efecte de Frecventa Joasa). LFE este o frecventa joasa optionala ( sub 120 Hz) care poate face parte dintr-un soundtrack audio 5.1/7.1. Adauga bass in plus fata de bassul normal dintr-un soundtrack. Daca nu e LFE, atunci un receptor AV va trimite frecventele de bass catre un subwoofer de la sunetul care merge catre speakere – ceea ce depinde de setarile de filtrare a receptorului.

Line Level

Un termen folosit pentru a descrie puterea unui semnal audio. Majoritatea aparatelor audio-video isi exprima nivelul audio prin line level. Acest semnal trebuie amplificat inainte de a putea fi auzit pe un speaker. Din acest motiv, intai conectam un CD/DVD player prima data la un amplificator si nu la un speaker.

LPCM

Inseamna Linear Pulse Code Modulation si reprezinta o metoda de codare/ decodare digitala a datelor audio. Reprezinta o metoda standard de codare audio pe CD, DVD si pe discurile Blu-Ray.

Native Resolution ( Rezolutia nativa)

Cand vine vorba de LCD sau plasme, rezolutia nativa reprezinta dimensiunile fizice ale ecranului TV – masurata prin numarul de pixeli. Aceasta valoare poate fi numita si dimensiunea pixel. Rezolutia nativa a unui ecran poate fi exprimata prin precizand numarul de pixeli orizontali in functie de numarul de pixeli verticali. De exemplu, un ecran cu o rezolutie nativa de 1920 X 1080 va avea 1920 pixeli pe orizontala si 1080 pixeli pe verticala. Deci, cu cat sunt mai multi pixeli ( rezolutie mai mare), cu atat va fi imaginea mai clara. Rezolutia nativa a unui ecran este o valoare fixa.  Atentie: Nu este acelasi lucru cu rezolutia unei imagini.

NTSC

Inseamna National Television System Commitee ( Comitetul Sistemului de Televiziune Nationala). Sistemul NTSC este folosit pentru a coda transimisiunile TV analoage in anumite parti ale lumii, in special in America si Japonia. Acest termen este deseori folosit pentru a descrie o imagine 480i ( 525 de linii si o rata de refresh de 60 Hz ).

Optical Audio Connection ( Conexiune optica Audio)

Cunoscuta ca o conexiune TOSLINK, este folosita ca o metoda de transfer a semnalului audio digital intre aparate. Se gaseste in mod obisnuit pe produsele electronice casnice cum ar fi playerele DVD sau consolele de jocuri. Semnalul video este convertit in lumina si transferat prin intermediul unui cablu de fibra optica. Suporta stereo audio si semnale audio pentru Dolby Digital/ DTS 5.1 surround sound.

Overscan

De-a lungul timpului, televizoarele standard-definition erau greu de construit cu destula precizie pentru a asigura cat o sa arate dintr-o imagine. Asadar, aceste televizoare foloseau o tehnologie numita overscan carea marea putin imaginea incat sa aiba o margine curata in jurul imaginii de pe ecran,  ca era folosit tot ecranul pentru a arata imaginea si ca nu erau vizibile semnale de transmisie sau alte artifacte. Programatorii s-au asigurat ca au pastrat toata actiunea importanta intr-o “zona sigura de actiune”, asigurandu-se asadar ca nimeni nu pierde nimic important. Totusi, folosind aceasta tehnica, se pierde o parte din imagine. Pe un HDTV sau un proiector modern, caracteristica overscan poate fi gasita oprita sau pornita ( dar nu intotdeauna). De obicei, este recomandat ca  overscan sa fie pornit pentru imaginea standard definition, dar oprita cand este vorba de imagini high definition. In cele din urma, depinde de preferintele personale.

PAL

Inseamna Phase Alternative Line. Sistemul PAL este folosit pentru a codifica transmisiunile TV analoage in unele parti ale lumii – in special in Europa si in Asia. Termenul este de obicei folosit pentru a descrie o imagine 576i ( 625 de linii si o rata de refresh de 50 Hz).

Passive Subwoofer ( Subwoofer Pasiv)

Un tip de subwoofer care nu are propriul sau amplificator. Acest tip de subwoofer ar trebui sa isi primeasca semnalul amplificat de la un receptor/ amplificator AV. Acest subwoofer este de fapt doar o carcasa pentru speaker. Subwooferele pasive nu vor avea propriile lor controale pentru volum si ton, intrucat acestea vor fi facute de catre amplificator inainte de a le transmite catre subwoofer. Majoritatea subwooferelor realizate pentru home cinema vor fi subwoofere active – si majoritatea outputurilor pentru subwoofere de pe amplificatoarele AV vor trimite un semnal pre-amp ( nu amplificat).

Pixel

Prescurtare pentru “picture element” ( element de poza). Un ecran TV este realizat dintr-o grila cu puncte, patrate si dreptunghuri foarte mici. Fiecare dintre acestea este numit pixel Fiecare dintre acesti pixeli pot fi facuti sa transmita o culoare diferita la intensitati diferite. Astfel se construieste o imagine pe un ecran. Daca te apropii foarte mult de ecranul televizorului si privesti cu atentie, este posibil sa vezi pixelii.

Plasma TV

Un tip de televizor cu ecran plat. Un ecran cu plasma este realizat din pixeli foarte mici, acoperiti cu fosfor si umpluti cu gaz. Cand este transmis un semnal electric, fosforul si gazul interactioneaza pentru a crea culori. Aceste culori pot fi controlate pentru a produce imaginea TV.

Progressive scan ( scanare progresiva)

Televizorul tau reda o imagine prin scanare progresiva construind fiecare cadru al imaginii cu cate o linie pe rand de-a lungul ecranuluisi fiecare cadru este realizat dintr-o singura miscare. Astfel, se obtine o imagine foarte clara si lipsita de palpairi. Metoda traditionala de redare a imaginlor TV este prin scanare intercalata – cand fiecare cadru este realizat din doua miscari. Cele mai moderne playere DVD si Blu-ray sunt capabile sa redea imaginea folosind scanarea progresiva. Majoritatea transmisiunilor TV inca folosesc scanarea intercalata.

RF

Inseamna radio-frequency ( frecventa radio). Folosita de catre unele telecomenzi pentru a transmite semnale de control catre unele echipamente de home cinema. In echipamentul casnic, majoritatea telecomenzilor folosesc infrarosii pentru a transmite un semnal. Totusi, unele aparate folosesc telecomenzi cu frecventa radio, datorita capacitatii acestora de a transmite semnalul la distante mai mari si prin pereti sau alte suprafete dure.

RCA Plug ( Mufa RCA)

Cunoscuta ca si mufa phono ( phono plug). O conexiune comuna pentru cablurile audio sau video si gasita in mod obisnuit pe conectoarele input/ output de pe playerele DVD, televizoare, etc. Aceste conexiuni sunt de obicei colorate in rosu si alb pentru semnalele analog stereo audio, in galben pentru semnalele video compozite si rosu, verde sau albastru pentru componentele analoage ale semnalelor video. Sunt, de asemenea, folosite pentru conexiunile audio digitale coaxiale.

Rear Projection Television ( Televiziune cu proiectare din spate)

Cunoscuta ca si RPT, reprezinta un tip de ecran TV mare care creeaza o imagine folosind un proiector mic aflat in spatele ecranului. Era in mod obisnuit principala metoda de a produce televizoare cu ecrane mari, dar a fost inlocuita de televioare LCD sau de televizoarele cu plasma. Avantajul acestui sistem este ca televizoarele produc imagini de o calitate foarte buna -totusi, aceste sisteme tind sa fie foarte masive prin comparatie cu televizoarele LCD sau cele cu plasma. In mod traditional, proiectoarele RCT erau folosite in aceste sisteme, dar, mai recent, sunt folosite proiectoare de tipul DLP, LCD sau LCoS.

Refresh Rate ( Rata de Refresh)

Rata de refresh a unui televizor reprezinta numarul de ori in care o poza este “refacuta” in fiecare secunda. Cu cat e refacuta mai repede, cu atat imaginea va parea ochiului uman mai clara si cu mai putine palpairi. Aceasta trasatura va fi putin mai diferita in jurul lumii, datorita diferentelor tehnice.  Intr-o regiune in care se foloseste PAL, o imagine TV intercalata are o rata de 25 de cadre pe secunda – si fiecare cadru este refacut in doua miscari. Asadar, rata de refresh este de 50 Hz ( 25 X 2). In America de Nord, rata de cadre este de 30 cadre pe secunda, asa ca rata de refresc este de 60 Hz ( 30 X 2). Aceste rate de refresh de 50/60 Hz provin din folosirea imaginilor intercalate, dar au fost pastrate ca standard atunci cand s-a inceput folosirea imaginilor scanarate progresiv ( care sunt create intr-o singura miscare). Multe televizoare noi au rate de refresh de 100 sau 120 Hz ( sau chiar mai mult) prin procesarea digitala a imaginilor.

RMS

Inseamna Root Mean Square si reprezinta o masurare statistica a unui lucru care variaza in timp. Este folosita pentru amplificatoare, pentru a obtine o valoare a puterii, exprimata in watti. Valorile RMS a voltajului si a watilor sunt inmultite, pentru a obtine o valoare medie a puterii. Este mai important sa lucram cu o valoare medie a puterii decat cu o valoare maxim, pentru ca sa obtinem mai multe informatii despre modul in care amplificatorul va lucra in lumea reala.

SACD

Prescurtare pentru Super Audio Compact Disc ( Disc Compact Super Audio). Un format audio de rezolutie inalta, dezvoltat de Sony si Philips si creat pentru a obtine o calitate a sunetului mai buna decat de pe un CD traditional. Are drept rezultat obtinerea unor inregistrari cu frecventa mai mare de raspuns si cu o dinamica mai buna.  De asemenea, suporta atat audio de tip multi channel, cat si stereo.

SCART

Un conector cu 21 de pini folosit pentru a conecta echipamente audio si video. Cei 21 de pini permit conectorului SCART sa transmita semnale audio si video analoage prin acelasi cablu. Este cel mai folosit pentru interconectarea televizoarelor, playerelor DVD sau VCR. Reprezinta un tip standard de conexiune analog in Europa, dar este foarte rar folosita in America de Nord.

SDTV

Prescurtare pentru Standard Definition Television ( Televiziune de Definitie Standard). SDTV este, de fapt, orice transmisiune TV cu o rezolutie mai mica decat Televiziune de Definitie Imbunatatita (Enhanced Definition Television- EDTV) sau Televiziune de Inalta Definitie  ( High Definition Television- HDTV). Depinzand de locul in care traiesti, fiecare cadru a semnalului video de definitie standard are fie 480 ( in America de Nord) sau 576 ( in Europa) de linii verticale vizibile de informatie. Asadar, este posibil sa vezi o transmisie SDTV descrisa drept 480i (480 linii, intercalate) sau 576i ( 576 linii, intercalate). EDTV si HDTV redau mai bine imaginile decat SDTV.

Soundbar ( Bara de sunet)

Reprezinta o bara cu mai multe speakere, creata pentru a fi plasata de-a lungul partii frontale a unui ecran TV. Ideea este sa imbunatateasca sunetul oferit de televizor si in acelasi timp sa ofere o setare simpla, fara un receptor AV sau surround speakers. Bara de sunet va folosi de obicei tehnici de procesare audio pentru a imita efectul de surround sound, fara a fi nevoie de speakere in plus prin camera.

Speaker Sensitivity ( Sensibilitatea speakerelor)

Este cunoscuta ca si eficienta speakerelor. Un speaker primeste un nivel fix de putere ( wati) si nivelul de sunet care rezulta este folosit pentru a calcula eficienta acelui speaker. Un speaker mai putin eficient va necesita mai multa putere pentru a suna la fel de tare ca un speaker eficient. Sensibilitatea speakerelor poate varia intre 85 db ( ineficient) si 100 db ( eficient).

Stereoscopy ( Stereoscopie)

Reprezinta orice tehnica care inregistreaza informatii vizuale tridimensionale. Aceste tehnici permit crearea unor imagini TV 3D care dau senzatia de adancime. Ideea de baza este ca o imagine putin diferita este trimisa fiecarui ochi in parte si apoi creierul creeaza o imagine tridimensionala.

Surround Sound

Reprezinta o reproducere audio folosind un sistem cu mai multe canale. Mare parte a sunetului care il auzim de la un televizor sau un radio este stereo ( de exemplu, sunetul este facut sa sune bine de doua boxe aflate in fata ta). Surround sound este folosit in cinema si acasa pentru a adauga un sentiment de spatiu si directie sunetului. De exemplu, un sistem surround sound 5.1 foloseste 6 speakere diferite : doua se afla in fata stanga si fata dreapta ( echivalentul speakerelor stereo), unul in fata in centru ( pentru dialog) si in stanga si in dreapta  si un subwoofer ( pentru bass). Un sistem surround sound 7.1 foloseste inca doua boxe care se afla in spate.

Subwoofer

Este un speaker creat pentru a reproduce frecventa joase de bas. Poate fi numit si sub.Cu un speaker dedicat doar reproducerii frecventelor joase sau a trackurilor LFE, putem obtine un sunet de bass foarte puternic. Acesta e zgomotul care enerveaza vecinii!

S-Video

Reprezinta un tip de componenta video analog. Semnalul video este impartit in doua parti separate si este conectat cu un cablu mini-DIN cu 4 pini. S-Video ofera o calitate mai buna a imaginii decat video compozit, dar nu la fel de buna precum component video.

TOSLINK

Vezi la “optical audio connection” ( conexiuni audio optice).

Transducer

Un tip de aparat care transforma un tip de energie in alt tip. Un speaker este un transducer electroacustic pentru ca transforma curentul electric in sunet.

Tuner ( acordor)

Un acordor este un aparat care primeste semnale radio/ TV si care poate fi reglat incat sa capteze diferite frecvente. In cazul unui acordor radio, acesta poate fi reglat in asa fel incat sa capteze frecventele transmisiilor radio.Odata primit, semnalul este apoi transmis unei configuratii de amplificator/ speaker, pentru a face semnalul radio sa fie auzit. Un acordor TV iti va permite sa captezi frecventele transmisiilor TV. Poti lua un acordor analog pentru a capta transmisiile analoage – sau in aceste zile, poti folosi un acordor digital pentru a capta transmisii digitale.

Tweeter

Un speaker creat pentru a reproduce frecvente inalte – de obicei de la 2 kHz pana la 20 kHz. Un speaker normal s-ar putea sa aiba doua componente – un tweeter pentru a capta frecvente inalte si un woofer pentru captarea frecventelor joase.

Upconverting

Transformarea unui tip de semnal video in alt tip de semnal video – ca sa fim mai precisi, de la un semnal video “ de joasa calitate” intr-un semnal video “ de mai buna calitate”. De exemplu, daca avem un DVD player conectat la un receptor AV cu o conexiune componenta analoaga, dar vrem ca receptorul AV sa transmita prin HDMI, atunci receptorul AV va trebui sa converteasca semnalul de input component analog intr-un semnal digital HDMI output.

UPnP

Inseamna Universal Plug and Play. Un set de protocoale de retea care permit aparatelor dintr-o retea de acasa sa impartaseasca date intre ele. Cand vine vorba de home entertainment, acest lucru inseamna ca un aparat precum televizorul poate reda imagini sau filme care sunt stocate altundeva in retea – precum un computer sau NAS ( Network Attached Storage – Dispozitiv de stocare atasat retelei). Este usor de confundat cu DLNA. Standardul de certificare DLNA foloseste o parte din protocoalele UPnP, dar are limitari mai stricte in ceea ce priveste fisierele care sunt transmise.

Upscaling

Inseamna marirea rezolutiei unui semnal video de joasa rezolutie pana la o rezolutie mai buna. Un video scaler este folosit pentru a converti semnalele video de la o rezolutie la alta. De exemplu, un DVD player poate reda un film SD ( 480 linii NTSC, 576 linii PAL) si sa mareasca aceasta imagine la 720 ( sau 1080) linii verticale, pentru a se potrivi rezolutiei unui display HD. Aceasta tehnica poate face ca DVD-urile standard sa arate mai bine pe un TV HD sau un proiector HD. In acest exemplu, imbunatatirea imaginii poate fi facuta de DVD player, de televizor sau de proiector – si cele mai bune rezultate vor depinde de care aparat isi face treaba mai bine! Acest proces este numit uneori “upconverting”, dar nu trebuie confundat cu acesta.

VESA

Inseamna Video Electronics Standards Association ( Asociatia standardelor pentru Electronicele Video). Asociatia a fost formata om 1989 de o serie de producatori de aparate video. Scopul lor era sa creeze un anumit set de standarde in domeniu, pentru a permite aparitia unor trasaturi comune intre aparate. De exemplu, standardele impuse de VESA in cazul mufelor si gaurilor au definit standardele pentru televizoare.

VGA Connector

O conexiune care transmite semnale video analoage. Se gaseste in mod obisnuit pe dispozitive precum conexiunea de tip D cu 15 pini. Este folosit in principal pe calculatoare si proiectoare – dar se gasesc si pe ecranele plate pentru a putea fi conectate laptopurile.

Widescreen

O imagine widescreen are o ratie de aspect care este mai lata si mai scurta decat ratia standard de aspect 4:3 (1.33:1). In mod normal, ne referim la o ratie de aspect de 16:9 ( 1.78:1) cand vorbim de widescreen, intrucat aceasta este marimea standard pentru televizoarele cu ecran plat. Totusi, filmele sunt facute la o imagine si mai larga, precum 1.85:1 sau 2.39:1 si din acest motiv vedem cate o bara neagra in partea de sus si de jos a televizorului plat – pentru ca filmul original a fost facut la o ratie de aspect mai larga decat poate reda televizorul.

Woofer

Un loudspeaker creat pentru a reda frecvente joase – de obicei de la 40 Hz pana la 1 kHz. Un speaker normal s-ar putea sa aiba doua componente – un tweeter pentru a capta frecvente inalte si un woofer pentru captarea frecventelor joase.

Sursa articol