Ce inseamna un TV 4K ?

In ziua de azi, cel mai mare trend pentru televizoare este 4k, cunoscut ca si ultra HD. Reprezinta ultimul pas facut in imbunatatirea claritatii si detaliilor ecranelor mari si ofera un de pixeli de 4 ori mai mare decat un HDTV. Si, din moment ce a devenit un standard pentru televizoare, a inceput sa se raspandeasca si in domeniul consolelor de jocuri, laptopurilor, smartphoneurilor si a camerelor de luat vederi. Din pacate nu multa lume stie ce inseamna televizor 4K.

Cantitatea de continut 4k nu s-a dezvoltat, totusi, la fel de repede precum numarul de televizoare 4k ( dar o sa se intample). Acest lucru nu inseamna ca noile televizoare nu sunt de nici un folos: ele pot imbunatati imaginile HD obisnuite pana la un nivel de aproape-ultra HD, care iti aduce culori mai multe si mai intense. Ce inseamna televizor 4k? Pe scurt, acest lucru inseamna o imagine care iti capteaza atentia cu mai multe detaii in zonele intunecate si luminoase ale imaginii.

ce inseamna televizor 4K

Aici ai tot ce ar trebui sa stii despre 4K sau ultraHD, dar iti era frica sa intrebi.

Ce inseamna televizor 4K?

Termenul 4K este derivat dintr-un format folosit in industria filmelor care foloseste aproimativ 4096 X 2160 de pixeli si se refera la cei aproximativ 4000 de pixeli de-a lungul ecranului. Aceasta este o schimbare fata de trecut, cand ecranele erau definite in functie de numarull de linii orizontale de pixeli. Televizoarele HD de la inceput, de exemplu, au 720 de linii, cunoscute ca 720p ( “p”-ul vine de la progressive) si majoritatea televizoarelor produse astazi au 1080, cunoscut ca 1080p.

Totusi, televizoarele 4K nu au 4000 de pixeli de-a lungul ecranului. Televizoarele au de fapt 3840 X 2160, dar denumirea de “4K” a ramas.

Ce este Ultra HD sau UHD?

Numele “ultra HD” reprezinta o recunoastere partiala de catre companiile de electrocasnice a faptului ca televizoarele de acasa au o rezolutie putin mai mica decat ecranele 4K din cinema. Cunoscut oficial ca ultraHD ( este un grup), formatul masoara 3840 X 2160 pixeli, ceea ce inseamna un numar de pixeli de 4 ori mai mare decat in cazul unui televizor full HD 1080 ( care are 1920 X 1080 pixeli). Pentru a evita confuziile ( sau, poate, pentru a genera mai multe), majoritatea producatorilor TV pun toti cei trei termeni pe cutia televizorului ( 4K, ultra HD si abrevierea UHD). Termenii sunt interschimbabili intre ei.

Acum ca poate raspunsul la intrebarea ce inseamna televizor 4K este mai clar, sa aflam care sunt avantajele acestuia.

Care sunt avantajele unui televizor 4K ?

Avantajul major al unui televizor 4K o reprezinta detaliile imaginii. De exemplu, intr-o imagine cu un oras, poti vedea fiecare fereastra a unei cladiri si chiar oamenii care intra sau ies dintr-o cladire, in timp ce un set 1080p prezinta acele detalii ca fiind incetosate sau mai putin definite. Este posibil sa nu vrei sa vezi neaparat fiecare por de pe fata lui Kevin Spakey in House of Cards, dar cu ajutorul unui TV 4K, poti distinge clar fetele celor din fundal. Chiar si cu continut HD standard, un televizor 4K cu conversie buna va oferi o imagine mai clara.

Un al doilea avantaj al tehnologiei 4K UltraHD este faptul ca necesita pixeli mai mici in comparatie cu televizoarele HD de aceeasi marime, ceea ce inseamna ca poti sta mult mai aproape de ecran pana sa vezi fiecare pixel in parte. Cu alte cuvinte, inseamna ca poti introduce un ecran mai mare intr-o camera mai mica, fara sa pierzi din detalii.

Adaugarea HDR sau high dynamic range ( interval dinamic ridicat), suportat de multe televizoare 4K, inseamna imagini mai bune. Acest lucru inseamna detalii mult imbunatatite in zonele mai intunecate si in cele mai luminoase.

Ce este HDR ?

High dynamic range (interval dinamic ridicat) se refera la capacitatea televizorului de a reda o gama o gama mai mare de culori, intr-o gama mai mare de nivele de luminozitate. HDR a aparut datorita faptului ca standardul existent pentru culorile TV (Rec 709) era bazat pe limitarile depasite ale televizoarelor ce foloseau CRT (tub catod). LCD-urile puteau reda mai multe culori, dar erau limitate de standardele vechi. Intr-o imagine HDR buna – care necesita si programare HDR si un set care sa o poata reda- poti vedea mai multe detalii si nu numai in zonele cu saturatie de culori, dar si in zonele care erau prea intunecate sau prea luminate ca sa poti observa orice detalii.

In ziua de azi, clientii, mai alesc cei care sunt curiosi sa afle ce inseamna televizor 4k, o sa observe mai multe etichete pe televizoare, indicand ca acestea suporta o anumita forma de HDR. Exista HDR10 de baza, pe care o sa il suporte majoritatea seturilor; Ultra HD premium este un standard similar, impus de catre o asociatie din domeniu si Dolby Vision este o forma de proprietate a HDR, dezvoltata de catre cei care au familiarizat surround sound. Unele modele suporta toate cele trei standarde, altele nu.

Cat de scumpe sunt televizoarele 4k?

Primele televizoare 4K ultra-HD costau pe masura, precum modelul Sony cu o diagonala de 213 cm care se vindea cu 25000 de dolari ( 85000 lei) in 2013. Dar televizoarele 4K au inlocuit televizoarele HD ca standard si preturile au scazut pe masura. Acum poti cumpara un televizor 4k cu diagonala de 127 cm pentru 350 de dolari ( 1365 de lei).

Unde poti gasi continut 4K?

Acum ca stim ce inseamna televizor 4K, sa aflam de unde putem obtine continut pentru acest tip de TV. Majoritatea filmelor importante si unele emisiuni TV sunt inregistrate acum pe camere 4K, dar mare parte din aceste videouri sunt compresate pana la calitate HD pentru a putea fi transmise si redate. Dar situatia incepe sa se imbunatateasca, pentru ca serviciile de transmisie incep sa foloseasca material 4K, urmat de noile discuri Blu-ray 4K, video-uri la cerere si eventual unele surse de broadcast.

Streaming

Atat Amazon Prime INstant Video, precum si Netflix, au inceput de acum sa isi inregistreze si sa transmita programele originale, precum “ Stranger things” si “ The fall”, in 4K UltraHD. Amazon transmite, de asemenea, si unele programe in HDR. Aceste servicii, alaturi de altele precum FandangoNOW, UltraFlix si Toon Goggles, ofera continut 4K UltraHD de la o varietate de surse – inclusiv Sony Pictures, Warner Bros., Lionsgate, 20th Century, Fox si Discovery. Youtube si Vimeo ofera de asemenea filmulete si programe 4K.

Roku ofera cateva servicii care folosesc 4K.Atat Roku Premiere Plus ( 90 de dolari sau351 de lei), cat si Roku Ultra ( 130 de dolari sau 514,8) ofera servicii 4K, inclusiv material care foloseste HDR. Roku are o optiune de cautare ca sa gasesti filme 4K. AppleTV nu suporta programe 4K ultra-HD.

In toate aceste cazuri, o sa ai nevoie de o conexiune buna la internet, de aproximativ 15 Mbps, pentru a aisgura cea mai buna calitate video.

Download-uri

Pentru a asigura continut 4K primilor clienti, Sony a introdus un serviciu dedicat downloadarii filmelor 4K Ultra HD. FMP-X10 inca se afla la vanzare, de obicei la o ieftinire fata de pretul original de 700 de dolari. Totusi, este inlocuit rapid de servicii mai putin scumpe, cum ar fi cele de la Roku si playere Blu-ray 4K Ultra Hd mai ieftine incepsa apara pe piata.

TV prin cablu sau prin satelit

Cativa furnizori de servicii TV au inceput sa incerce apele 4K. DirecTV ofera un canal 4K Ultra HD, care necesita un receptor Genie compatibil. Dish Network ofera la cerere filme 4K si suport pentru emisiunile Netflix care sunt 4K Ultra HD prin Dish’s Hopper 3 DVR.

Companiile de cablu au fost mai lente in a oferi programe 4K. ComCast are o aplicatie pentru clienti, care ofera acces la continut minimal Ultra HD. Totusi, inca nu exista transmisiuni 4K si nici o retea importanta nu a adoptat inca acest format.

In Europa si Asia, un format de transmisiune 4K este inca testat. Numit Hybrid Log Gamma (HLG), acest format inca este departe de a fi eliberat oficial. Totusi, lucrurile arata promitator si unele televizoare 4K Ultra HD, cum ar fi unele modele LG Oled, sunt deja compatibile cu acest format.

Intr-un final, discuri Blu-ray 4K incep sa apara

Discurile si playerele pentru discuri intarzie sa apara, dar 2017 pare a fi anul lor de aparitie. Multe titluri noi, precum Arrival Lucy si Oblivion, sunt de acum disponibile – la un pret mai mare- intr-un format 4K Blu-ray. Unele discuri suporta HDR, cu titluri impresionante, precum “ The Martian” ( Martianul).

Pentru aceste discuri speciale, o sa ai nevoie de un player nou. Pe piata, au inceput sa apara deja playere 4K Blu ray, disponibile de la LG, Panasonic, Samsung si Sony. Preturile incep de la 300 de dolari ( 1188 lei). Unele playere ar putea fi imbunatatite pentru a folosi mai tarziu discuri Dolby Vision HDR, dar verifica inainte sa cumperi, pentru ca producatorii inca nu se impaca cu noul format.

Dar despre jocurile video 4K?

Si jocurile video incep sa faca tranzitia spre 4K. Consolele PS4 Pro si Xbox One S au inceput sa suporte ambele jocuri 4K, precum si HDR. Totusi, jocurile de care o sa te bucuri o vreme mai degraba o sa fie forme imbunatatie, decat “native” 4K.

Dar despre inregistrarea unor filmulete 4K ?

Daca cauti o camera de inregistrare 4K, pentru a evita uzura morala, sunt deja disponibile cateva modele 4K.Canon, JVC, Panasonic si Sony ofera toate camere de inregistrat 4K ultra hd clientilor, preturile incepand  de la 750 de dolari (2970 lei). Este de asteptat ca preturile sa scada, cu cat aceste camere video incep sa devina un lucru obisnuit.

Ce specificatii trebuie sa stiu ca sa cumpar un televizor 4K Ultra HD?

In timp ce seturile de baza 4K sunt deja disponibile de cativa ani, formatul, alaturi de schemele de protectie a copiilor si suportul pentru HDR, abia incep sa apara. Ca sa stai la curent cu toate detaliile, aici iti prezentam lucrurile cele mai importante pe care trebuie sa le urmaresti cand vrei sa cumperi un televizor 4K Ultra HD.

HEVC/ H.265: High Efficiency Video Coding ( Codare video de Inalta Eficienta), cunoscut ca si HEVC sau H.265, este standardul de compresie folosit pentru a “ingramadi” un video 4K Ultra HD intr-o transmisie, pe un hard drive sau pe Blu ray. Orice monitor sau televizor nou ar trebui sa faca fata.

VP9: alternativa Youtube pentru HEVC, este o codare open source, folosita  pentru majoritatea transmisiunilor 4K Ultra HD. Orice televizor 4K cu aplicatie pentru Youtube suporta VP9 ( precum si HEVC).

HDCP 2.2: In afara de filmuletele pe care le faci tu insati, majoritatea continutului 4K Ultra HD este protejat impotriva copierii folosind High-bandwidth Digital Content Protection ( “Protectia Continutului Digital de Banda larga”) (HDCP). Daca nici unul din dispozitivele tale nu suporta HDCP 2.2, atunci nu o sa redea video-uri 4K premium. HDCP2.2 este mai mult sau mai putin standard pe noile televizoare 4K Ultra HD. Daca vrei sa iti setezi un sistem home theater, sa te asiguri ca receptorul AV de asemenea suporta HDCP 2.2 .

Quantum dots ( Puncte cuantice): Aceste materiale convertesc unele dintre luminile albatru inchis de la noile LED-uri de la LCD-uri in culorile rosu sau verde foarte saturate, depinzand de marimea punctelor cuantice. Adaugand un strat de puncte cuantice inseamna ca noile LCD-uri pot livra o gama si mai larga de culori. Unii producatori de televizoare sunt capabili sa obtina o gama mai variata de culori prin reconfigurarea Led-urilor insasi, fara a adauga nanocristale sau puncte cuantice.

OLED: Organic light emitting diodes ( Diode emitatoare de lumina organica) sunt o alternativa scumpa la LCD si nu necesita iluminare din spate. Insasi materialul OLED straluceste cand este incarcat cu electricitate si se opreste total cand este inchis. Acest lucru permite televizoarelor OLED sa produca nuante foarte inchise de negru si contraste foarte bune de culori. Preturile pentru televizoarele OLED sunt, de obicei, mult mai mari fata de preturile pentru LCD-uri; un televizor LG OLED de 140 cm costa de la 2000 de dolari ( 7920 lei) in sus. Totusi, mai multe companii, cum ar fi Sony si Panasonic, incep sa ofere televizoare OLED, asa ca este de asteptat ca preturile sa scada pe viitor.

Ce este 8K ?

Acum ca tehnologia 4K Ultra HD a ajuns pe piata, producatorii de televizoare au inceput, desigur, sa se orienteze deja spre urmatorul format. Multi producatori de televizoare au inceput deja sa experimenteze cu ecrane 8K si sa le arate la show-uri, dar s-au facut mici progrese in a transforma acest format in realitate.

Principalele obstacole pentru 8K sunt cerintele enorme de date si problemele tehnice in a pune un video 7680 X 4320 pe ecran. Si mai este faptul ca oamenii raspund mai bine la o rata mai mare de cadre decat la o rezolutie inalta. Este de asteptat sa vedem mai intai un progres spre 120 fps, inainte ca cineva sa se orienteze spre 8k.

Sursa articol

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply