OLED VS LED LCD: Care este cea mai buna tehnologie display ?

Cei de la Apple au anuntat ca noul telefon Iphone X va avea un ecran OLED. Acest lucru reprezinta o schimbare foarte mare fata de abordarea LED LCD pe care o folosesc de ani de zile.

Ce inseamna acest lucru ? Ei bine, lupta dintre tehnologia OLED si tehnologia LCD se poarta in lumea televizoarelor de ani intregi, asa ca acest lucru nu reprezinta nimic nou. Pentru diferentele principale, inclusiv avantajele principale ale ecranelor OLED, cititi in continuare.

OLED vs LED LCD – un ghid detaliat al acestor tehnologii rivale

2017 a fost un an mare pentru tehnologia televizoarelor. Tehnologia Ultra HD sau 4K continua sa fie adoptata ca rezolutia standard in lumea AV. Tehnologia High Dynamic Range (HDR) (Gama de Dinamica Inalta) nu mai este urmatorul mare lucru care va sosi in curand – pentru ca este deja aici.

LG-oled

Acelasi lucru se poate spune despre ecranele telefoanelor, care continua sa atinga nivele uimitoare de claritate, datorita rezolutiilor marite si a unei densitati de pixeli pe cm mai bune.

Dar, luand in considerare toate aceste trasaturi care sunt pe drum, poate se merita sa aruncam o privire asupra unei batalii vechi care se poarta intre aceste doua tipuri de display. Aceste doua tipuri de display pot fi gasite in randul monitoarelor, televizoarelor, ecranelor de la telefoane, camerelor si cam orice lucru care are un ecran.

Intr-un colt se afla LCD (Liquid Crystal Display – Display cu Cristale Lichide). Este de departe cel mai obisnuit tip de display in toate tipurile de dispozitive. Daca vezi un televizor fiind descris ca fiind LED (Light Emitting Diodes – Diode Emitatoare de Lumina), este de fapt un display LCD, numai ca foloseste LED-uri ca sursa de iluminare.

Apoi, mai este tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diodes – Diode Emitatoare de Lumina Organica), care este folosita in telefoanele de top, precum Samsung Galaxy S7, sau in televizoarele de top, precum Sony A1. Aceasta este o tehnologie complet diferita. Unii oameni zic ca tehnologia OLED reprezinta viitorul, dar este cu adevarat atat de buna prin comparatie cu un display LED LCD? O sa analizam cu ce sunt diferite aceste tehnologii una fata de cealalta, la ce sunt bune si modul in care functioneaza.

Prin ce sunt acestea diferite ?

Mai pe scurt: displayurile LED LCD folosesc o lumina din spate pentru a isi ilumina pixelii, in timp ce pixelii OLED isi produc de fapt singuri lumina.

Ai putea auzi despre pixelii OLED ca fiind numiti “emisivi”, in timp ce tehnologia LED LCD este “transmisiva”. Luminozitatea unui display OLED poate fi controlata la fiecare pixel individual. Acest tip de dexteritate pur si simplu nu este posibila cu un display LED LCD.

In cazul televizoarelor si telefoanelor cu ecrane mai ieftine, LED LCD tinde sa foloseasca “edge lighting” (“iluminare din lateral”), caz in care LED-urile chiar se afla pe partile laterale ale displayului, nu in spatele acestuia. Lumina provenita de la aceste LED-uri este trimisa printr-o matrice, care o trimite mai departe prin pixelii rosii, verzi si albastri si apoi inspre ochii nostri.

OLED vs LED LCD: Contrast

Am ajuns la primul nostru punct principal: contrastul.

In cazul ecranelor LED LCD, controlul pe care il avem asupra nivelului de stralucire este limitat. Du un display LCD intr-o camera intunecata si o sa observi cum unele parti ale unei imagini complet negre nu sunt de fapt negre, pentru ca poti vedea iluminarea din spate cum trece prin ecran.

Capacitatea de a vedea iluminarea din spate afecteaza contrastul unui televizor, care reprezinta diferenta dintre luminozitatea maxima si cele mai intunecate umbre. O sa vezi o ratie de contrast trecuta pe eticheta, mai ales in cazul televizoarelor si a monitoarelor. Acest lucru o sa iti arate cat de luminoase sunt nuantele de alb ale unui display fata de nuantele de negru. Un ecran LCD decent ar putea avea o ratie de contrast de 1000:1, ceea ce inseamna ca nuantele de alb sunt de 1000 de ori mai luminoase decat nuantele de negru.

Contrastul de pe un display OLED este cu mult mai mare. Cand un ecran OLED devine negru, pixelii sai nu produc de fapt nici o lumina. Nu poate deveni mai negru de atat. Acest lucru inseamna ca o sa ai parte de o ratie infinita de contrast, desi cat de bine arata depinde de cat de luminoase pot deveni LED-urile cand sunt aprinse.

Pentru a compensa, multe televizoare LED LCD ofera un mod de contrast “dinamic”, care inseamna ca televizorul va altera nivelul de lumina din spate in functie de imaginea de pe ecran. Nu este cea mai buna solutie in privinta filmelor, pentru ca variatia in privinta luminozitatii ecranului nu e atat de previzibila.

Cele mai bune televizoare LED LCD sunt numite direct LED. In acest caz, LED-urile stau direct in spatele panoului LCD in loc sa stea in lateral, oferind ecranului un control mai mare asupra luminii din anumite zone. O sa intalnesti aceasta tehnologie in unele televizoare de top. Totusi, eficienta sa variaza.

Spre deosebire de OLED, televizoarele Direct LED – lid inca nu au control la nivelul pixelilor asupra nivelelor de lumina. In schimb, un display are “zone” sau grupuri de LED-uri care pot fi diminuate. Poate fi un lucru extrem de folositor pentru a face lucruri precum a acoperi barele negre pe care le vezi cand urmaresti un  film cu cinema de aspect 21:9 pe un televizor 16:9, dar in general nu e la fel de bun in rezolvarea unor lucruri mai complicate.

De exemplu, daca privesti un chip luminat pe un fundal complet negru, ai putea sa vezi o urma de lumina in jurul fetei, pentru ca zonele de iluminare din spate nu se potriveau cu ceea ce era pe ecran.

Desigur, producatorii de televizoare devin din ce in ce mai buni in fiecare an la rezolvarea acestui lucru. Seria de televizoare Panasonic DX900 folosesc o structura de iluminare din spate de tip “fagure”, care impart LEd-urile din spate in sute de zone ce pot fi controlate individual, cu structuri rigide ce limiteaza trecerea luminii.

Poate tehnologia LED sa egaleze tehnologia OLED ?

In termeni de performanta totala, atat tehnologia OLED, cat si cea LED sunt capabile sa ofere o calitate incredibila a imaginilor. Principala trasatura din 2017 a televizoarelor este High Dynamic Range (HDR) (Gama de dinamica mare). Acest lucru permite o serie de imbunatatiri care permit retinerea de detalii in zonele mai intunecate ale imaginii, o reproducere mai buna a culorilor, nuante mai profunde de negru si nuante mai stralucitoare de alb. Mai simplu zis, o gama mai mare de culori si contraste.

Pentru a stabili un set de standarde pe care un televizor trebuie sa le respecte pentru a fi considerat HD Ready, o noua eticheta “Ultra HD Premium” a fost introdusa. Poti citi mai mult pe aceasta tema intr-un ghid detaliat, dar pentru scopurile noastre, nu conteaza cu nimic ca atat televizoarele LCD, cat si cele OLED au primit eticheta “ Ultra HD Premium”. Acest lucru inseamna ca ambele tipuri de tehnologii sunt capabile de a produce o calitate uimitoare a imaginilor, in ciuda diferentelor dintre ele. Asadar, batalia este departe de a se fi terminat.

Deci care este cea mai buna ? De fapt, raspunsul tau depinde de gusturile tale personale. Sa aruncam o privire asupra diferentelor principale pentru a putea vedea de ce ai prefera o tehnologie in locul alteia.

Televizoarele LED LCD nu pot egala niciodata televizoarele OLED in privinta nivelelor de negru. Nici un contrast dinamic si nici o diminuare locala a unu televizor LCD LED nu pot egala absenta luminii oferita de OLED. Dar iarasi, televizoarele LCD sunt in general mai luminoase, putand atinge valori de 2000 nits – echivalentul a 2000 de candele. Cea mai mare valoare la care pot ajunge televizoarele OLED momentan este de 800 nits.

Totul depinde de locul unde te uiti la televizor. Daca preferi camerele intunecate, ai putea prefera OLED. In lumea televizoarelor, acest lucru a devenit si mai important, de acum ca televizoarele cu plasma au fost date uitarii. Displayurile cu plasma reprezentau tehnologia folosita pentru a obtine un contrast mai bun decat in cazul televizoarelor LCD, dar in cele din urma, acestea erau mult prea scumpe pentru a mai fi produse si vandute.

Unde sunt toate televizoarele OLED ?

Asadar, daca tehnologia OLED este atat de buna, unde sunt televizoarele OLED ?

Se pare ca sunt extrem de dificil de produs, ceea ce le face sa fie foarte scumpe inca de la inceput. Cei de la Samsung au facut un singur model de OLED , KE55S9C, si se vindea cu 7000 de lire sterline ( 35838 de lei) in anul 2013. Modelul EA9800 de la LG costa tot cam atat si nici unul dintre aceste televizoare nu erau 4K.

De atunci, cele doua companii au mers in directii complet diferite: divizia de televizoare de la Samsung au renuntat la jocul OLED, in timp ce cei de la LG s-au apucat serios de treaba si au investit sume serioase de bani in aceasta tehnologie. In anul 2015, LG a investit peste 600 de milioane de dolari in locurile de productie.

A fost o miscare foarte riscanta, dar investitiile celor de la LG au dat roade. Tehnologia OLED este, in momentul de fata, mai buna ca niciodata, iar preturile au inceput sa coboare. Inca nu ne uitam la unele preturi de nimic ale televizoarelor LCD, deci poti uita de televizoarele OLED in camera ta de zi. Dar acum poti gasi un televizor OLED de 55 inch ( 140 cm) la preturi sub 3200 lei, care este cam pe aceeasi linie cu unii rivali LCD premium.

Avansul OLED este puternic. La evenimentul CES din 2017, cei de la LG au anuntat ca au 10 modele de televizoare OLED, toate fiind compatibile 4K si HDR. Si panourile OLED de la LG sunt atat de bune in momentul de fata, incat si alti producatori le cumpara: Panasonic, Sony si Philips au inceput sa faca pasi in lumea OLED, toate folosind panouri produse de LG.

Cei de la Samsung au ramas totusi fideli ecranelor LCD. Compania a avut un succes cu televizoarele sale LCD si mare parte a acestui lucru se datoreaza ca pot oferi o tehnologie de top pentru mai putini bani decat rivalii OLED.

Costurile reduse reprezinta unul din beneficiile principale ale ecranelor LCD. O sa gasesti ecrane LCD in dispozitive care costa mai nimic (relativ vorbind), precum panoul IPS de la Motorola Moto E, un telefon care costa sub 100 de lire.

Costul redus al ecranelor LCD este ceea ce a facut televizoarele 4K atat de accesibile atat de repede. Poti cumpara un televizor 4K decent pentru aproximativ 500 de lire (2560 lei)  in momentul de fata, iar la aceasta gama de pret sigur o sa gasesti un televizor LCD. Televizoarele OLED o sa ajunga vreodata atat de ieftine ? Probabil, dar nu cat de curand.

OLED vs LCD LED: Unghiurile de urmarire

Televizoarele OLED se bucura de niste unghiuri foarte bune de urmarire, in principal pentru ca tehnologia este atat de subtire si ca pixelii sunt foarte aproape de suprafata. Acest lucru inseamna ca poti merge in jurul unui televizor OLED sau sa te asezi in diferite colturi ale camerei si tot nu o sa pierzi din contrast.

Unghiurile de urmarire sunt in general mai rele in cazul televizoarelor LCD, dar acest lucru variaza foarte mult in functie de tehnologia de display folosita. Si exista foarte multe tipuri de panouri LCD.

Poate ca cel mai de baza este tipul “twisted nematic”. Acesta este tipul folosit in monitoarele ieftine, laptopurile ieftine sau telefoanele cu pret redus. Ofera unghiuri foarte slabe de urmarire. Daca ai observat vreodata ca ecranul calculatorului arata vreodata ciudat din anumite unghiuri, este pentru ca are un astfel de panou.

Din fericire, multe dispozitive LCD folosesc un panou IPS in acest timp. Acest tip de panouri ofera o performanta mai buna a culorilor si imbunatateste dramatic unghiurile de urmarire.

Panourile de tip IPS sunt folosite in marea majoritate a smartphone-urilor si tabletelor, multe monitoare pentru calculator si televizoare. Este important de retinut ca IPS si LED LCD nu se exclud una pe cealalta, este vorba doar de putin jargon de invatat. Nu urmari chestiile de marketing si uita-te direct la specificatii.

OLED VS LED LCD: Culorile

Ultimele ecrane LCD pot produce culori care arata fantastic de natural. Totusi, ca si la unghiurile de urmarire, depinde foarte mult si de tehnologia specifica folosita.

Ecranele cu IPS si VA (Vertical Alignment – Aliniere Verticala) pot oferi o foarte buna acuratete a culorilor atunci cand sunt calibrate asa cum trebuie – telefonul Iphone 6S este un exemplu de telefon cu o foarte mare acuratete a culorilo r- dar ecranele TN pot parea slabe sau spalacite.

Culorile OLED nu au o problema sa fie vibrante, dar televizoarele si telefoanele OLED timpurii aveau o problema cu redarea culorilor si pastrarea unui aspect realist. In momentul de fata, este mult mai bine – ultimul televizor OLED de la Panasonic este chiar potrivit pentru a fi folosit in studiourile de gradare a culorilor in Hollywood.

In schimb, tehnologia OLED are o problema cu volumul culorilor. Adica scenele cu adevarat luminoase vor provoca abilitatea unui ecran OLED de a mentine nivelele de saturatie ale culorilor.  Este o slabiciune pe care producatorii de LCD se bucura sa o scoata in evidenta.

Care este viitorul acestor tehnologii ?

Producatorii de displayuri fac tot ceea ce pot pentru a imbunatati diferitele limitari ale ecranelor LCD. In timp ce treaba ecranelor OLED in urmatorii ani este sa devina mai ieftine si mai luminoase, vedem mai multe schimbari in lumea ecranelor LCD.

Poate cel mai interesant este “punctul cuantic” (“quantum dot”). Este un nou mod de a aborda iluminarea din spate a LCD-urilor. In loc sa foloseasca LED-uri albe, un ecran cu puncte cuantice foloseste LED-uri albastre si “nanocristale” de dimensiuni variabile, care transforma lumina in diferite culori prin schimbarea lungimii sale de unda.

Cei de la Samsung imbunatatesc tehnologia punctelor cuantice de cativa ani si ultima lor inovatie va aduce ecranele LCD aproape de performantele OLED. Au inconjurat nanocristalele intr-un aliaj metalic si au refacut sistemul de lumini, care repara multe dintre problemele de contrast si de unghiuri de urmarire asociate cu ecranele LCD.

Deci, cine castiga ?

Este o intrebare foarte grea. In privinta numerelor, ecranele LCD sunt cu siguranta campioane. Exista de mai mult timp si sunt mai ieftin de produs, care ofera un avantaj mare in saturatia pietei.

Daca ai un buget limitat, fie ca cumperi un telefon, un monitor, un laptop sau un televizor, cel mai probabil o sa ai un ecran LCD. Intre timp, ecranele OLED raman un lux.

Dar dominanta ecranelor LCD incepe sa dispara incetul cu incetul. Tehnologia OLED incepe sa castige teren. Este deja folosita de cele mai bune telefoane si face valuri in lumea televizoarelor.

Care este mai buna ? Chiar daca scoti banii din ecuatie, tot se ajunge la gusturile personale. Nici una dintre aceste tehnologii nu este perfecta. Unii ar pomeni de capacitatile OLED in privinta nuantelor de negru si precizia luminii. Altii ar prefera abilitatile  LCD pentru lumina si pentru a mentine culorile.

Cum sa iei o decizie ? Nu mai citi nici un articol si du-te si verifica singur. Un magazin nu o sa fie cel mai bun indicator pentru calitatea imaginilor, dar o sa iti faci o idee. Fie ca alegi un ecran LCD sau un ecran OLED, poti sta linistit ca ambele tehnologii s-au maturizat destul.