Cat de mare trebuie sa fie televizorul pe care ti-l cumperi? 37? 42? 50? 65? 90? Poti gasi un televizor de orice marime iti doresti si la aproape orice buget.
Atata timp cat nu detii un spatiu limitat probabil poti sa iti cumperi un televizor mult mai mare decat ti-ai putea imagina. Astfel ca, la intrebarea “ cat de mare ar trebui sa fie televizorul pe care sa ti-l cumperi” exista doua raspunsuri, unul scurt si unul lung. Raspunsul scurt suna cam asa “ atat de mare pe cat va puteti permite”, iar raspunsul lung “ Depinde de camera dumneavoastra, distanta de relaxare a ochilor si chiar de acceptul celor cu care convietuiesti”.
Cuprins:
Cat de mare trebuie sa fie televizorul? Noi recomandam…
Exista o corelatie directa intre dimensiunea recomandata a ecranului si distanta de relaxare. Cu cat va asezati mai departe, cu atat mai mic pare televizorul. Tocmai din acest motiv este ideal sa ai un ecran care umple o anumita cantitate din campul de vizualizare.
Va recomand, de exemplu, un unghi de vizualizare de 40 de grade, pentru ca numai astfel puteti crea o experienta cinematografica mai captivanta. Ce inseamna 40 de grade pentru aceia dintre noi care iubesc matematica doar in teorie si nu si in practica? Este foarte simplu, trebuie numai sa sariti peste raportor si sa inmultiti distanta de sedere ( in inch sau centimetrii) cu valoarea 0,84. Iar rezultatul va insemna diagonala ecranului care este recomandata. Spre exemplu, cei mai multi dintre oameni stau la aproximativ 108 inch distanta de televizorul lor, astfel incat va recomand o dimensiune a ecranului de aproximativ 90 inch in diagonala. Iar asta inseamna, ca atunci cand te uiti la 55 inch, aceasta dimensiune este una destul de mica. Insa problema principala este aceea ca nu toti oamenii au spatiu pentru a putea depozita un televizor atat de mare, tocmai din acest motiv este recomandat un televizor in intervalul a 60 de inch. Destul de multi sunt insa si cei care recomanda 30 de grade, insa in mod evident aceste televizoare sunt destul de mici. Astfel ca, pentru ca recomandarea acestora sa se potriveasca, trebuie sa se inmulteasca distanta de sedere cu valoarea de 0, 625. Tocmai din acest motiv, s-a recomandat sa nu se amplaseze un televizor mai aproape decat 1,5 ori diagonala ecranului sau 0.667 ori distanta de relaxare, iar acest lucru permite chiar si un televizor care are un ecran de 72 de inch. Cred ca este destul de important ca aceste recomandari sa fie luate in seama, pentru ca este foarte usor sa te joci cu numerele atunci cand realitatea este una mult mai complexa.
Dincolo de reguli
Atunci cand se vorbeste despre marimea ecranului intra in scena doi factori destul de importanti, si anume: rezolutia si dominarea camerei. Cele mai multe dintre televizoarele de acum au 1080 pixeli, iar asta inseamna o multime de pixeli. Chiar si atunci cand vine vorba despre televizoarele cu ecran plat mare disponibile astazi, nu vei vedea pixelii stand la 9 picioare. Daca televizorul nu este unul foarte bun, atunci acesta ar putea prezenta si alte probleme, printre care zgomotul video sau cuantizarea. Daca stai mai aproape de un astfel de televizor mare, pixeli pot deveni destul de bine vizibili, insa pentru asta trebuie sa te asezi foarte aproape de televizor. Acesta este unul dintre motivele pentru care am spus ca televizoarele Ultra HD ( 4K) sunt proaste si ca exista cel putin trei imbunatatiri mai valoroase decat Ultra HD (4K) si nu in ultimul rand exista mai multa matematica decat ochiul uman poate vedea in ceea ce tine de rezolutie. Astfel ca, televizoarele extrem de mari nu pot reda imagini destul de bine atunci cand stai foarte aproape de ele, lucru din care ne putem da seama cu usurinta ca au fost concepute mai mult pentru design. Acest lucru nu inseamna insa ca nu se poate privi la ele, ci ca pur si simplu imaginea nu este redata la fel de bine atunci cand stai departe de ele. Asta este valabila mai ales in cazul in care nu urmariti intotdeauna o sursa cum ar fi Blu-Ray-ul. Atunci cand nu este HD pentru mai multe surse mici, acestea vor arata foarte rau pe un televizor foarte mare.
Celalalt factor, dominarea camerei, este unul complet subiectiv. Cat de mare ar fi un televizor acesta trebuie sa intre in camera ta inainte de a deveni singurul lucru pe care il ai in camera. Daca aveti indoieli, va recomand sa faceti masuratorile dinainte, pentru a va asigura ca televizorul pe care o sa il cumparati va avea loc in camera. Si spun acest lucru pentru ca, atunci cand in camera instalati un televizor mare, acesta o va face sa arate mult mai frumos. Insa televizorul trebuie sa fie ales nu numai in functie de marimea lui, ci si tinand cont de decor si de camera.
Daca ai impresia ca stai foarte aproape de televizor pentru a putea vedea pixeli, poti cu adevarat sa consulti un calculator 4K, in care trebuie sa pui numai distanta de vizualizare si marimea ecranului, iar acesta iti va calcula si spune daca totul este in regula.
Dincolo de dincolo: Ce este posibil?
O sa fiu foarte sincer, eu nu subscriu la oricare dintre regulile stabilite pentru distanta de vizionare si dimensiunea ecranului. Cred ca numerele de mai sus sunt prea partinitoare. Si mai cred ca mai sus totul s-a subestimat, ce este cel mai usor posibil cu tehnologia moderna, pentru cei care doresc mai mult. Eu stau la 4 m de un ecran de 102 inch. Asta inseamna o portiune de 16 x 9. Ecranul complet este 2.35:1 si diagonala de 128 inch. Cu un proiector de 1080 pixeli, eu pot vedea foarte bine pixelii cand il maresc pe acesta la intreaga latime a ecranului. Vizionarea la un televizor de aceasta dimensiune creeaza dependenta, si imi place. Eu gasesc ca un ecran cu dimensiuni mari este mult mai usor pentru ochi, deoarece mult mai mult din campul tau vizual este luat de stralucirea uniforma a ecranului. Intr-o camera intunecata, pupilele sunt mai natural inchise la cantitatea de lumina multumita unui ecran mare. Pe de alta parte, eu gasesc ca privitul unui ecran mic intr-o camera intunecata este unul mult mai obositor, ca pupilele sunt mai deschise datorita camerei intunecate, astfel lumina devenind enervant de stralucitoare. Multi oameni se plang de dureri de cap atunci cand se uita la televizor intr-o camera intunecata. O cauza poate fi chiar preluarea unei mici fractiuni din campul vizual, care se intampla mai mult la LCD-uri. Spre exemplu, ganditi-va ca cineva v-ar pune o lanterna in ochi pentru o ora atunci cand va aflati in intuneric.
Este adevarat, lasand luminile din camera aprinse si coborand lumina de fundal a LCD-ului, cu adevarat putem minimiza oboseala mult mai bine decat in cazul unui ecran mare, insa nimanui nu ii place sa se uite la televizor cu luminile aprinse, caci cei mai multi oameni, atunci cand pornesc televizoarele isi doresc o camera cat mai intunecata.
Concluzii
Intr-adevar, decizia finala este una dintre preferintele personale. Scopul meu in acest articol a fost pentru a sublinia o idee despre ceea ce este posibil si recomandat. Pentru mine, intotdeauna pot exista erori pe partea de “ prea mare”. Opinia mea este ca un televizor de 42 de inch este prea mic pentru cele mai multe camere. Prin asta nu vreau sa spun ca toata lumea ar trebui sa cumpere un ecran de 102 inch, dar adevarul este ca un ecran plat de 42 de inch nu este intr-adevar de apreciat si nici mai mare decat CRT-urile de 36 inch din zilele vechi, ci au doar raporturi diferite in ceea ce priveste aspectul.
Daca doresti sa mergi pe ceva intr-adevar mare, cum ar fi un televizor de 85 inch sau o proiectie, numai atunci trebuie sa te gandesti la 4K, insa asta cu exceptia cazului in care stati foarte aproape de acesta, cum ar fi la o distanta mai mica de 6 picioare. Datorita faptului ca exista o multime de probleme in ceea ce priveste adoptarea HDMI 2.0, trebuie sa fii foarte precaut in ceea ce priveste 4K. Daca te intereseaza un anumit model de televizor, pe tv-review.ro gasesti cam orice se gaseste pe piata la momentul actual.