Diferenta dintre LCD-urile cu LED si LCD-urile simple

Diferenta dintre LCD-urile cu LED si LCD-urile simple exista si ofera o multime de beneficii, dar asta nu inseamna ca sunt cele mai exceptionale HDTV-uri. Nu asculta promovarile. Ignora reclamele. Priveste cu scepticism vanzatorul. Nu exista niciun lucru asemanator cu un televizor LED, si  LED” nu inseamna ca este mai bun decat orice alt televizor. LED este doar un tip de LCD, cu puncte tari si puncte slabe care fac mai bine in unele moduri si mai rau in altele.

Diferenta dintre LCD-urile cu LED si LCD-urile simple

Tehnologia

Toate LCD-urile au doua componente de baza: “ sticla” LCD-ului si iluminarea din spate. Iluminarea din spate creeaza toata lumina, in timp ce blocurile LCD sunt luminate pentru a crea imaginea. O analogie potrivita este o bucata de folie intr-un proiector, daca va amintiti de acestea. Proiectorul are o lampa care creeaza foarte multa lumina, iar blocurile de filme sunt luminate pentru a crea imaginea.

LCD-urile traditionale folosesc tuburi fluorescente subtiri, numite CCFL, pentru lumina de fundal. Asa-numitele televizoare cu LED-uri utilizeaza diode emitatoare de lumina, in schimb. Contributia LCD este aceeasi.

LCD-urile luminate cu LED-uri pe margine, au leduri de-a lungul marginilor ecranului, acestea luminand spre centrul ecranului. Aceste modele tind sa fie extrem de subtiri, ba mai mult de atat, cele mai subtiri dintre toate panourile plate. Cu iluminarea din spate a LCD-urilor cu LED-uri (numite uneori ful-matrice), LED-urile sunt aranjate peste partea din spate a televizorului, indreptate spre dumneavoastra. Exista mult mai multe LED-uri de acest tip, insa acestea sunt in general mai scumpe decat cele luminate pe margine. Exista beneficii la care vom ajunge imediat.

Raportul de contrast (“ intunecare locala”)

Deoarece partea televizorului care creeaza imaginea este aceeasi (LCD), exista mult mai multe asemanari decat deosebiri intre LCD-uri cu LED-uri si LCD-uri clasice.

Singura exceptie este “ intunecarea locala”. La unele modele cu LED-uri, zone ale ecranului pot fi estompate in mod independent. Atat LCD-urile luminate pe margine cat si cele cu iluminare din spate pot avea aceasta caracteristica, dar versiunile cu iluminare din spate au un efect mult mai pronuntat. Tineti minte totusi ca marea majoritate a LCD-urilor cu LED-uri sunt iluminate pe margine. Doar modelele emblematice si high-end au o iluminare din spate  (cum ar fi Samsung 65ku6092 si Elite Sharp).

Nu exista o limita a ceea ce poate face intunecarea locala totusi. Spre deosebire de plasma, HDTV-urile localizeaza si regleaza intensitatea luminoasa. Sunt limitate la “ zone”. Numarul de zone variaza, dar presupun ca sunt 12 si 16 pentru modelele luminate pe margine si cateva sute pentru modelele ful-matrice. Cu siguranta nu este vorba despre milioanele care ar fi necesare pentru a acoperi toti pixelii televizorului.

Televizoarele luminate pe margine au mai putine zone, deoarece LED-urile lor sunt de-a lungul marginilor ecranului. Unul sau doua LED-uri sunt responsabile pentru luminozitatea unor zone foarte mari ale ecranului. In timp ce intunecarea locala pe LCD-urile cu LED-uri aprinse pe margine poate avea ca rezultat o imbunatatire a ratei de contrast fata de LCD-urile CCFL, ele nu vor fi la fel de bune ca si cele cu iluminare din spate.

Pe un televizor cu intunecare locala, LED-urile din spatele zonelor mai mici pot lumina independent. Asa ca, partile specifice intunecate ale imaginii pot fi mult mai inchise, in timp ce LED-urile din spatele partilor luminoase stau la 100 %. Acest lucru creeaza un raport de contrast mai bun decat ceea ce este posibil numai cu ajutorul unui ecran LCD. Asa ca, LCD-urile cu intunecare locala au de obicei un raport de contrast mult mai bun decat LCD-urile CCFL.

Nu poti face ecranul computerului tau sa fie mai luminos sau mai intunecat, dar pe o plasma buna, luminile din imaginea stanga pot fi luminoase. Pe un LCD, imaginea din dreapta ar putea fi mai plata. Raportul de contrast este diferenta dintre cea mai luminoasa parte a imaginii si cea mai intunecata parte a acesteia. Cu cat rata de contrast este mai mare, cu atat televizorul va avea mai mult realism si o mai mare profunzime.

Raportul de contrast pentru intunecarea locala este mult mai bun pentru LCD-urile cu LED-uri decat pentru LCD-urile CCFL, dar nu mai bun decat in cazul plasmelor. Nu poate fi mai bun decat in cazul plasmelor, deoarece contrastul dintre pixelii adiacenti pe un LCD este limitat de lumina de fundal si sticla LCD. In cazul plasmelor nu poate avea loc aceasta limitare, deoarece fiecare dintre pixelii acestora genereaza propria lumina.

Culoare

Daca se spune ca in cazul LED-urilor exista o precizie mai buna a culorilor, atunci sa stiti ca aceasta este doar o afirmatie de marketing. Imaginile unui televizor sunt construite cu ajutorul culorilor primare: rosu, verde si albastru. Intregul sistem al unui televizor se bazeaza pe acest lucru si fiecare culoare pe care o vedeti este creata cu ajutorul acestor trei culori. Culoarea este determinata de filtre de culoare incorporate in sticla LCD in sine. Acuratetea culorii unui LCD este decisa de catre producatorul acestuia, cu ajutorul unor filtre de culori diferite si de imbunatatiri electronice. Cu alte cuvinte, culoarea este o alegere de design, care nu are nicio legatura cu sursa de lumina. Este posibil sa se gaseasca culori inexacte pe un televizor cu LED-uri si culori precise pe un LCD CCFL.

Luminozitate

Domeniul in care televizoarele bazate pe LED-uri au un avantaj clar este in fluxul de lumina. Ele pot fi extreme de luminoase. Pentru majoritatea oamenilor insa, aceasta stralucire este excesiva si ei pot seta lumina de fundal sa fie mai intunecata, astfel incat sa nu fie orbiti de aceasta pe timp de noapte. Daca te uiti foarte mult la TV in timpul zilei si nu poti controla lumina din camera ta, atunci poate LCD-ul cu LED-uri poate ar trebui verificat.

Stiu doar ca plasmele si LCD-urile CCFL nu sunt bazate pe intunecare, ele sunt pur si simplu mai putin stralucitoare. Acest lucru este unul destul de important daca sunteti in cautarea unui televizor intr-un magazin.

Uniformitate

Cele mai multe LCD-uri si in special cele cu LED-uri, sufera de uniformitate de luminozitate slaba. Acest lucru inseamna ca unele parti ale ecranului sunt mai luminoase decat altele. La unele modele, zonele de-a lungul ecranului ar putea fi mai luminoase, in timp ce la altele ar putea aparea pete de luminozitate pe ecran.

Eficienta energetica

Un alt avantaj al LCD-urilor bazate pe LED-uri este in domeniul eficientei energetice. LED-urile pot crea mai multa lumina, folosind mai putina energie. In cazul in care obiectivul dumneavoastra este de a economisi bani, puteti opta atat pentru LCD-uri cu LED-uri , cat si pentru plasme, deoarece diferenta in functie de pret a acestora este una destul de mica.

Linia de fund

Exista beneficii pentru televizoarele LCD cu LED-uri, dar asta nu presupune faptul ca un televizor foloseste LED-uri pentru ca imaginea acestuia sa arate mai bine. “ LED TV” este 100 % un termen de marketing. La fel ca toti termenii de marketing, este o usoara nascocire in jurul unui nucleu de adevar. Producatorii spun ca aceasta este o noua tehnologie, insa exista destui critici care nu sunt de acord cu asta. Exista destul de multe LCD-uri cu LED-uri care sunt excelente, insa faptul ca acestea sunt foarte scumpe nu face din ele cea mai buna alegere pentru tine.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply