Dolby Vision HDR: tot ce trebuie sa stii

Dolby Vision este acum o alta varianta de HDR si pare sa castige teren printre fabricantii de televizoare, tablet si telefoane inteligente – precum si in randul furnizorilor de servicii – in perioada anului 2017.

ce inseamna dolby vision

Ce este Dolby Vision HDR, cum functioneaza si ce avantaje iti ofera acest format?

Dolby a jucat un rol cheie in dezvoltarea HDR atat pentru folosirea acestuia in cinematografe cat si in propriile locuinte.

In ceea ce priveste varianta pentru casa cea mai importanta contributie a companiilor a constat in crearea unei forme avansate de HDR cunoscuta sub numele de Dolby Vision.

Dolby Vision are potential de a imbunatati experienta in vizionare a consumatorilor prin optimizarea constanta a felului in care televizoarele transmit imagini HDR. De asemenea ofera producatorilor de continut un control mai mare asupra modului in care programele HDR apar la televizor. Acest lucru este valabil si pentru telefoanele inteligente si tablete.

Pana la reuniunea CES 2017 era larg acceptat faptul ca, componentele hard Dolby Vision (ecrane si aparte pentru sunet Ultra HD Blu-ray) aveau nevoie sa poarte un cip special. In prezent este posibil sa ai suport Dolby Vision prin modernizarea aparatelor cu procesoare care sa aiba suficienta putere.

Formatul standard HD10 este gratis de folosit pentru fabricanti in timp ce Dolby Vision impune plata unei taxe de licenta.

Dar ce este asa de special in legatura cu Dolby Vision incat producatorii de componente hardware si consumatorii sa plateasca in plus pentru aceasta? Foarte putin, de fapt.

Ce este Dolby Vision?

Cele mai semnificative avantaje ale Dolby Vision HDR fata de HDR10 se refera la adaugarea datelor de dinamica (de miscare) la datele de imagine principale HDR.

Aceste date poarta instructiuni de derulare scena dupa scena folosite la modul de afisare (display-ul) al Dolby Vision pentru a descrie continutul cu cea mai mare acuratete posibila.

Televizoarele capabile Dolby Vision combina informatia “scena dupa scena” primita de la o sursa compatibila cu capacitatea pe care o au aceste televizoare cu caracteristicile de luminozitate, contrast si spectacol al culorii.

CITESTE SI: Ce inseamna televizor 4k?

Cu un continut HDR10 televizorul tau HDR va primi doar datele statice; informatiile globale de baza pentru afisarea continutului se intalnesc la toate filmele sau show-urile de televiziune.

O afisare (un display) nu poate fi prevazuta cu actualizari ale modului in care sa fie aratata fiecare secventa sau scena.

Nici HDR10 nu poarta aceasta facilitate pentru optimizarea continua a imaginii in legatura cu capacitatile ecranului in prezentarea imaginii.

Dolby Vision este construit dupa aceleasi linii directoare ca si HDR10 ceea ce da posibilitate producatorilor de continut sa combine cele doua forme HDR10 si Dolby Vision.

Aceasta inseamna ca disc  Ultra HD Blu-ray activat care suporta Dolby Vision poate functiona si la televizoare care suporta numai formatul HDR10.

Dolby Vision permite producatorilor de continut sa foloseasca unul sau doua straturi de date; unul care sa poarte doar semnalul HDR si celalalt pentru semnalul liniei dinamice standard (SDR). Acest sistem cumulat HDR/SDR face ca Dolby Vision sa fie un instrument convenabil de folosit  de catre creatorii de continut si radiodifuziuni.

Un alt avantaj pe care il prezinta Dolby Vision este ca datele sunt fixate intr-un semnal video ceea ce inseamna ca ele pot rula de-a lungul unor conexiuni HDR  in aceeasi masura ca versiunea de 1.4b.

In ciuda faptului ca HDR10 foloseste numai date statice cere totusi o compatibiliatate HDMI de 2.0.

Pe partea productiei de continut Dolby Vision pare mai focusat pe ducerea HDR-ului catre limitele sale. Specificatiile minime pentru Dolby Vision cer utilizarea unor monitoare de referinta cu un raport al contrastului de 200,000:1, o stralucire de 1000 puncte, o liberate a culorii apropiata de standardul preconizat pentru anul 2020 si suport pentru formatul SMPTE ST-2084 HDR.

Cu toate acestea, Dolby a dezvoltat (se aplica) un monitor de referinta denumit “Pulsar” care furnizeaza un raport al contrastului de 800,000:1, o stralucire de 4000 puncte si o libertate a culorii numita P3, monitor care este folosit in aplicatiile digitale din cinematografe.

Oferind o mare paleta creativa si o varietate in tipologia de televizoare cu fiecare sporire a nivelului de stralucire (care la televizoarele produse de Samsung in 2017 atinge 2000 de puncte), in mod sigur suntem tentati sa vedem acest monitor Pulsar Dolby ca o licarire a HDR-ului ce sta sa vina.

Creaza Dolby Vision imagini mai bune?

Desi experienta noastra legat de Dolby Vision in UK este limitata la cateva transmiteri de la Netflix si Amazon plus un manunchi de clipuri filmate in format Dolby Vision pe televizoarele cu suport Dolby Vision produse de LG , iar prima noastra impresie este ca Dolby Vision face diferenta in ceea ce este mai bun.

Facand o comparatie intre Dolby Vision si HDR10, imaginile Dolby Vision contin tonuri mai bine definite pe arii cat mai luminoase; culori mai echilibrate, mai nuantate si mai natural de o parte si de alta a spectrului; o aliniere a contrastelor mult mai buna; un sens mai pronuntat al detaliilor – pesemne efectul unor imbunatatiri in managementul luminii si al culorilor.

Preconizam o examinare mai amanuntita a variatelor optiuni video HDR pentru anul urmator cand piata componentelor hardware si software devine mult mai matura.

Cum poti privi in format Dolby Vision?

Compania LG a oferit suport Dolby Vision pentru multe dintre televizoarele LCD si OLED pe care le-a produs in 2016 precum si pentru toate televizoarele OLED produse in 2017. Discul UP970 4K Blu-ray produs de aceasta companie ofera la randul sau suport Dolby Vision.

Primul televizor OLED, Bild 7 fabricat de compania Loewe prezinta acum suport Dolby Vision la fel ca si discul Ultra HD Blu-ray al acestei companii denumit Oppo UDP-203, gratie unui recent program de modernizare realizat de companie.

Sony a anuntat ca Dolby Vision va fi incorporat la televizoarele pe care le va produce pana la finele anului 2017 (inclusiv la televizoarele A1 OLED) in aceeasi masura in care vor fi dotate astfel si televizoarele LCD ZD9 produse in anul 2016.

Dolby Vision este disponibil si prin Google Chromecast   Ultra in timp ce in US companii precum Vizio, Hisense, LeEco, Philips (care este diferita de compania Philips din Europa) si TCL au pus deja in vanzare televizoare Dolby Vision.

De asemenea brandul Philips din US a lansat un dispozitiv audio Ultra HD Blu-ray cu Dolby Vision datorita programelor de dezvoltare de anul acesta.

Samsung si Panasonic sunt cele mai mari brand-uri de component Hardware care nu ofera inca suport Dolby Vision la niciunul dintre produsele sale.

Acest lucru se datoreaza in principal retinerii pe care o au aceste doua companii in incarcarea costurilor de productie cu taxele de licenta, cu toate ca Dolby Vision a fost luat in calcul in bugetul unui numar mare de fabricanti de televizoare.

Ambele companii au statuat ca au incredere in modul de functionare al televizoarelor lor si in capacitatea propriilor componente hardware, subliniind ca acestea pot optimiza imaginile HDR10 suficient si fara versiunea Dolby Vision.

In cazul in care creatorii de continut nu iau in considerare potentialul Dolby Vision atunci acestia vor avea mai multe de explicat despre felul in care va arata continutul creat de ei.

In timp ce Samsung si Panasonic au realizat unele imagini izbitor de bune prin folosirea surselor HDR10, ar fi interesant de comparat continutul Dolby Vision la un televizor Samsung sau Panasonic cu cel creat de HDR10.

Merita notat faptul ca Samsung a anuntat dezvoltarea unui sistem propriu HDR de date dinamice (referitoare la miscare) complet gratuit care a fost denumit HDR10 Plus.

Amazon Prime Video s-a inscris deja pentru folosirea acestei tehnologii care ofera suport pentru show-rile care apar datorita apropierii sfarsitului de an.

Ce fel de continut Dolby Vision este disponibil?

Patru dintre studiourile de film – Lionsgate, Sony Pictures, Universal si Warner Bros – au promis lansarea de discuri UHD Blu-ray cu suport Dolby Vision pentru 2017.

Despicable Me si Despicable Me 2, au meritul de a fi primele titluri de discuri 4K Blu-ray cu Dolby Vision care au avut succes pe piata.

Alte discuri cu suport Dolby Vision care urmeaza sa apara in curand sunt Bladerunner 2049, The Lego Ninjago Movie, Baywatch, Resident Evil: Vendetta si Ghost in the Shell.

Lucrurile sunt mult mai avansate pe partea de transmitere. In UK atat Netflix cat si Amazon Prime Video transmit pe suport Dolby Vision HDR in timp ce in US acestea transmit prin VUDU.

Show-rile transmise de Netflix pe suport Dolby Vision sunt Marvel’s Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage si Iron Fist la fel ca altele trasmise de Netflix Originals precum Marco Polo, The OA, Santa Clarita Diet si Chef’s Table: France.

Intre timp Amazon Video ofera seriale Bosch si un manunchi de filme realizate de Sony Pictures cum ar fi: After Earth, Fury, Elysium, Men in Black 3 si The Amazon Spider Man 2 in format Dolby Vision, dar in prezent acestea sunt disponibile numai pentru clientii din US.

Viitorul joc pe calculator denumit Mass Effect: Andromeda va avea suport pentru Dolby Vision vestind aparitia unui nou tip de jocuri PC.

Dolby Vision poate fi aplicat si in cadrul transmisiunilor radio directe (live) – insa nu cunostem pana acum niciun producator de radiodifuziune care sa aiba in plan sa folosesca Dolby Vision.

Si pentru programele HDR 4K de transmitere radio un alt format HLG pare sa ocupe prima pozitie.

Ce putem spune despre folosirea Dolby Vision la telefoanele mobile?

La Congresul Mondial privind telefoanele mobile (Mobile World Congress) din luna februarie, compania LG a prezentat modelul G6, primul telefon inteligent echipat pentru Dolby Vision (care include si adaptare pentru formatul standard HDR10). Aceasta inseamna ca te poti bucura de continutul video cu tehnologia HDR de pe toate telefoanele tale in timp ce mergi cu autobuzul sau cu trenul.

Telefonul G6 se poate lauda cu o afisare (un display) Full Vision mare de 5.7.

Cand am verificat telefonul G6 am descoperit o afisare patrunzatoare si clara desi parerile sunt impartite – a privi un film pe un ecran cu colturile rotunjite iti ia ceva timp sa te obisnuiesti.

Tot la Congresul Mondial privind telefoanele mobile (Mobile World Congress) Netflix si Amazon Prime au anuntat ca vor transmite continut Dolby Vision pe telefoanele inteligente (smartphone-uri). Nu ne-au spus exact despre ce continut este vorba dar e un lucru imbucurator ca ambele servicii sa isi asume sustinerea celor mai mari show-uri precum Stranger Things si The Grand Tour folosind aceasta tehnologie. Astfel pe telefonul G6 vei putea viziona o multime de filme si show-uri TV in HDR.

CITESTE SI: Televizoare cu diagonala mica

Netflix a anuntat de asemenea ca versiunea 5 a aplicatiei sale va include suport HDR pentru telefoanele mobile dar daca acest suport va include si Dolby Vision sau se va limita doar la HDR10 acest lucru ramane de vazut.

Nu au mai fost anuntate alte telefoane cu suport Dolby Vision asa ca LG si Dolby au spus taios ca G6 este primul si ca altele urmeaza sa apara pe viitor.

Ce ne rezerva Dolby Vision pe viitor?

Dolby nu se vrea a fi un format care sa produca concurenta altor formate, pozitionandu-si tehnologia in termenii unui “plus de valoare” in relatia cu HDR10, nefiind deci un competitor direct.

Dolby Vision se aplica informatiilor extra care constituie esenta pentru HDR10 asa ca este usor de relevant faptul ca, continutul  Dolby Vision este compatibil si la aparatele care au suport numai pentru HDR10.

Totusi, nu este obligatoriu ca un creator de continut sa livreze atat suport HDR10 cat si suport Dolby Vision. Platforma de transmitere VUDU din US nu a avut initial suport HDR10 alaturi de Dolby Vision si nici primele televizoare Dolby Vision produse de compania Vizio.

Ambele au adaugat acum suport HDR10 astfel ca in prezent nu exista nicio platforma Dolby Vision care sa nu contina ambele formate: HDR10 si Dolby Vision.

Nu e nicio indoiala faptul ca peisajul HDR actual este putin nesigur mai ales daca luam in considerare si formatul HLG (pentru radio si TV) si recent a anuntat ca intra in ecuatie si formatul Advanced HDR by Technicolor (HDR Avansat de la Technicolor).

Din nefericire exista sansa ca acest peisaj sa devina mai confuz cu noile formate si fixarea unor standarde. Dar teama nu poate exista – vom fi gata sa te ajutam sa intelegi jargonul (sa treci dincolo de necunoastere).

Sursa

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply