Adevarul despre Ultra HD 4K

Este o simpla regula pentru companiile care comercializeaza produse electronice. Cand vine vorba de specificatii, un numar mai mare este preferat de obicei. Sigur exista si cateva exceptii, definite prin unele lucruri pe care vi le doriti, cum ar fi un timp de raspuns mai mic, timpii de incarcare si greutatea dispozitivului sa fie scazuta. Desigur, exista si oameni care cumpara astfel de obiecte electrocasnice in functie de review-urile pe care acestea le au. Cand exista o serie mai mare de televizoare, telefoane sau tablete similare, atunci cele cu numar mai mare de review-uri sunt favoritele. Nu in ultimul rand, mai sunt destule aspecte la care trebuie sa va ganditi si printre care se numara si durata de viata a bateriei, rezolutia ecranului, viteza procesorului, memoria si capacitatea de stocare, iar acestea nu sunt decat cateva dintre ele.

Ultra HD

Desigur, numarul citat este de multe ori numai jumatate din poveste. Asa ca ganditi-va la mitul megapixelilor unei camera digitale: o camera de 15 megapixeli nu da o imagine mai buna decat un shooter de 8 megapixeli. De asemenea, un televizor 4K Ultra HD, cu o rezolutie de 3480 X 2160 pixeli nu eclipseaza in mod necesar un HDTV standard, cu 1920 X 2160 pixeli. O multime de alti factori, inclusiv acuratetea culorilor si raportul de contrast (sa nu mai vorbim de calitatea sursei video), vor afecta calitatea imaginii la un ochi normal.

Apoi, exista o rata de reimprospatare. Aceasta se refera la numarul de ori pe secunda in care un ecran video este actualizat, iar cu un astfel de numar mai mare se obtine o miscare mai naturala si mai lina (pana la un punct). Linia de baza pentru acest numar a fost stabilita din nou in ultimul secol, cu proiectoare ce afisau 24 de cadre pe secunda (exprimata ca frecventa in Hertz sau Hz) si televizoare vechi de definitie standard (60 Hz in SUA si 50 Hz in multe alte tari).

In epoca HD, producatorii de televizoare au inceput o cursa de creare a diferitelor tipuri de astfel de produse, printre care se numara si astfel de televizoare care au o rata de reimprospatare de pana la 240 Hz. A existat chiar si un moment in care unele televizoare cu plasma, oarecum dubios, atingeau o rata de reimprospatare de pana la 600 Hz.

Deci, acum ca suntem in era post HD – TV 4K, ne putem achizitiona televizoare de pana la 460 Hz? Sau, eventual, 960 Hz?

Nu chiar. Deoarece toate aceste noi televizoare 4K – care acum alcatuiesc majoritatea crescanda a tuturor televizoarelor cu preturi de peste 1000 de dolari in SUA, au, in cel mai bun caz, o rata de reimprospatare de 120 Hz. De fapt, multe dintre cele mai putin costisitoare seturi 4K au o rata de reimprospatare de 60 Hz, si niciunul despre care stim una de 240 Hz.

Va puteti intreba singuri, “Ce este cu tot marketing- ul TV 4K, care sustine un numar de 240 sau mai mare?” Ei bine, acesta este formularul, la care trebuie sa fii foarte atent, in majoritatea dintre cazuri.

Ce este rata de reimprospatare?

Pentru a recapitula: Rata de reimprospatare este cat de des un televizor isi schimba imaginea pe ecran. In cazul televizoarelor normale, stim ca rata acestora de reimprospatare este de 60 Hz, adica acestea isi schimba imaginea de 60 de ori in fiecare secunda. Anumite televizoare moderne pot avea rate de reimprospatare destul de mari, cel mai frecvent de 120 Hz ( 120 cadre pe secunda) si 240 Hz.

Dar este acesta doar un alt truc de marketing? Conteaza numerele mai mari? De fapt ei pot spune: Ratele mai mari de reimprospatare pe televizoare LCD si OLED, pot ajuta in mare parte la reducerea neclaritatii.

Toate modelele LCD si OLED curente sufera de “motion blur”. Acest lucru se refera la cazul in care ceva in miscare, fie un obiect, fie miscare pe ecran sau intreaga imagine se estompeaza si pare mai stearsa decat in cazul in care acesta a fost stationar.

Interesant, aceasta neclaritate este creata in mare masura de creier. Practic, creierul tau observa miscarea si face presupuneri cu privire la cazul in care acel obiect ( sau o imagine de ansamblu) va fi in urmatoarea fractiune de secunda. Problema cu LCD-urile si televizoarele curente OLED este faptul ca ele sustin imaginea acolo pentru 60 parti dintr-o secunda, asa ca de fapt creierul tau doar percepe miscarea, gandindu-se ca ar trebui sa fie in miscare, cand de fapt este vorba doar despre o serie de imagini statice.

Neclaritatea de miscare despre care vorbim aici este cauzata de televiziune. Insa unii oamenii nu sunt deranjati de neclaritate, in timp ce altii nici macar nu o observa. Altii, ca mine, o observa si sunt deranjati de aceasta.

Rata de reimprospatare si dincolo de aceasta

Rata de reimprospatare in sine este intr-adevar doar o parte a solutiei. Doar dublarea cadrelor nu reduce foarte mult neclaritatea. Este nevoie de altceva.

Exista doua metode principale. Prima este de interpolare a cadrelor, in cazul in care televizorul creeaza noi cadre, care sunt un fel de hibrizi ai cadrului care a precedat. Acest lucru poate pacali creierul tau suficient incat acesta sa nu estompeze imaginea. In functie de cat de agresiva este interpolarea, aceasta poate duce la efectul de telenovela, ceea ce face ca filmele sa arate ca fiind desprinse din realitate. Unii privitori iubesc efectele, insa acestea sunt urate in general de catre cinefili si de altii care doresc sa acorde o atentie speciala calitatii imaginii.

Cealalta metoda poarta numele de BFI (insertie cadru negru). Acest lucru este atunci cand o parte a luminii de fundal se stinge (devine neagra). Acest lucru inseamna ca imaginea nu este tinuta in loc, astfel incat creierul tau sa nu o estompeze.

De ce 240 Hz conteaza?

La un nivel minim, pentru a face interpolare de miscare sau de insertie cadru negru, aveti nevoie de 120 Hz. Incercarea de a face acest lucru cu un televizor de 60 Hz ar putea esua instantaneu. De asemenea, lumina de fundal intermitenta ar fi vizibila pentru majoritatea oamenilor. 240 Hz este insa mult mai bine, caci  lumina de fundal va blita mult mai rapid (deci este mai putin vizibil), si poti avea parte de mai multa finete in modul in care creezi cadrele noi. Dar ai nevoie de cel putin 120 Hz pentru a combate intr-adevar estomparea miscarii, iar acest lucru este cel mai usor de obtinut cu ajutorul unui televizor 4K. Toate televizoarele 4K aflate pe piata in ziua de astazi sunt 60 Hz sau 120 Hz. Daca acest lucru este unul surprinzator pentru tine si probabil daca ai mai cumparat un televizor 4K, ar trebui sa stii ca majoritatea producatorilor sunt “creativi” cu cererile lor fata de rata de reimprospatare.

Ah, marketing- ul

Caietul de specificatii nu lipeste in lumea tech, insa acest lucru nu inseamna ca pe acesta sunt afisate informatii foarte importante sau reale. Rata de reimprospatare este insa un lucru real, masurabil. In cazul in care o companie spune “rata de reimprospatare de 120 Hz”, exista o asteptare din partea mea (si presupun ca si din partea dvs.), mai mult ca sigur ca televizorul afiseaza 120 de imagini diferite pe secunda. Sau cel putin, este capabil de asa ceva. Un televizor 60 Hz cu insertie cadru negru de exemplu, poate avea rezolutie de miscare asemanatoare cu unele televizoare 120 Hz adevarate, dar nu este de fapt 120 Hz. Asa ca multe dintre pretinsele reimprospatari pe care credeti ca le vedeti pe televizoarele 4K sunt oarecum inselatoare. Nu exista mai mult de 120 Hz, in ciuda a ceea ce pretind numere lor, iar multe sunt doar 60 Hz.

LG Tru Motion:

LG, ca alte multe marci foloseste Hz, dar se califica cu TruMotion, pe care il descrie ca fiind: TruMotion reflecta avantajele scarii noastre de iluminare detaliata din spate si ratele de cadru imbunatatite pentru a reduce neclaritatea si randamentele, oferind detalii mai clare. Deci, aici sunt toate metodele de mai sus. Asa ca am intrebat. Potrivit celor de la LG, UF7600 este 60 Hz native, in timp ce UF7700, UF8500 si UF9500 sunt toate 120 Hz.

Panasonic: Image Motion sau Backlight Scanning

Cele mai multe dintre modelele Panasonic dispun de un fel de BFI sau de scanare, dar in specificatiile modelelor 4K gasim de obicei reimprospatare 240 Hz. In alta parte, cu toate acestea, putem gasi descrierea : “ Image Technology Motion foloseste crearea de cadre de inalta calitate si avansate de scanare inapoi a luminii, pentru a se asigura ca scenele rapide de actiune vor fi intotdeauna clare. Panasonic a actualizat site-ul sau pentru a afisa exact lista ratelor de reimprospatare si ne-a confirmat ca seria CX600 are o reimprospatare de 60 Hz, in timp ce CX650, CX800, CX850 au 120 Hz.

Sharp: AquoMotion

Sharp primeste mai multe punct bonus in ceea ce tine de listarea ratei AquoMotion si reimprospatarea nativa a panoului care descrie in mod clar felul in care acesta lucreaza: “ tehnologia de scanare a luminii din spate, multiplica rata efectiva de reimprospatare, lucru care da putere de redare a miscarilor rapide din sporturi si a unor actiuni petrecute rapid in filme”. Cele mai multe dintre modelele lor 5K sunt native 120 Hz, in timp ce altele mai mici si mai putin costisitoare sunt 60 Hz.

Samsung: Motion Rate

Samsung este cu mult mai mult in avans in ceea ce priveste acest lucru. Televizoarele lor 4K se bucura de Motion Rate 240 ( observati lipsa de Hz aici), iar acest lucru este descris astfel: “ Bucurati- va de cea mai buna rezolutie a imaginii in miscare cu Motion Rate 240, care are o rata exceptionala de reimprospatare si o buna viteza de procesare.

Dupa cum se explica, “Clear Motion Rate” este un standard de claritate a miscarii propusa de televizoarele Samsung, in scopul de a inlocui ceea ce este cunoscut in mod obisnuit sub numele de rata de reimprospatare. Aceasta prelucrare a miscarii si scanarea luminii din spate intr-un singur numar ar putea permite sa comparati modelele Samsung intre ele, insa este lipsit de sens sa le comparati pe acestea cu alte televizoare.

Vizio: Actiune clara si Rata efectiva de reimprospatare

Pe lista de specificatii a televizoarelor Vizio gasim rata reala de reimprospatare. Am cerut celor de la Vizio o explicatie si astfel am aflat ca cele mai multe dintre televizoarele lor fabricate in 2015 din seria E, au o rata de reimprospatare de 60 Hz, in timp ce seria M din 2015 au rate de reimprospatare de 60 Hz sau de 120 Hz. ( cele mai mici sunt de 60 Hz).

Linia de fund (ar trebui sa-ti pese?)

Exista doua lucruri in joc aici. Primul este simplu si unul pe care ni l-am spus de multe ori: nu aveti incredere in marketing. Cel putin nu aveti incredere in el, la valoarea nominala. Marketing-ul este conceput pentru a vinde un produs, nu pentru a va oferi informatii despre acesta. Acesta este al doilea.

Al doilea este capabil sa reduca neclaritatea miscarii. Atunci cand a aparut pe piata primul televizor 120 Hz 1080p, s-a observat o imbunatatire notabila in rezolutia de miscare. Tehnologia a devenit una mult mai buna. Insa atunci cand primul televizor 240 Hz a iesit pe piata, cei mai multi dintre comentantori au considerat ca a fost oferita doar o usoara imbunatatire, nu una substantiala in comparatie cu modelele 120 Hz, asa cum era de asteptat. Deci este adevarat ca nu exista televizoare LCD 240 Hz? Nu. Un televizor 240 Hz 4K arata mult mai detaliat decat un model de 120 Hz? Poate. Asta depinde numai de felul in care acestea au fost concepute si construite.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply