OLED este noul copil din bloc, iar LCD si plasma, reprezentantele vechiului din lumea televizoarelor. OLED este promovat in mod exagerat, LCD are vanzari si plasma este adorata de majoritatea celor care fac recenzii pentru televizoare.
Deci, care iese din top, luand in considerare toti factorii? Asteptati OLED-ul? Doriti o plasma inainte sa dispara? Alegeti unul dintre nenumaratele LCD- uri cu LED-uri? Acest ghid te poate ajuta sa iei o decizie. Acest ghid va continua sa fie actualizat, dar din moment ce nu mai sunt practic niciun LCD CCFL, iar OLED reprezinta ceea ce este nou si stralucitor, probabil in curand va aparea si un alt nou ghid.
Un articol de acest tip va contine o multime de generalizari. In unele dintre categoriile de mai jos se pot observa una sau doua exceptii de la fiecare regula. O exceptie nu inseamna ca regula generala este gresita.
Cuprins:
Terminologii
Televizoarele LCD sunt disponibile in dimensiuni de pana la 90 de inch. Fiecare companie TV fabrica LCD- uri. Toate televizoarele cu LED-uri sunt de fapt televizoare LCD, ele folosind LED-urile doar ca sursa de lumina. Asa ca, atunci cand ma refer la LCD- uri, puteti lua asta ca “ LED- uri”, daca doriti.
OLED, sau televizoarele cu diode emitatoare de lumina organica pot ajunge in prezent si pana la 9000 de dolari. Acestea sunt de obicei curbate si sunt disponibile cu un ecran a carui marime este de 55 inch, iar aici vorbim despre cele de la Samsung si LG.
Televizoarele cu plasma sunt fabricate de catre Samsung si LG (din pacate Panasonic nu mai fabrica astfel de televizoare). Acestea variaza in marimi de la 42 de inch si pana la aproximativ 65 de inch.
Cu toate ca, probabil ati auzit multe lucruri despre Ultra HD 4K, este important sa ne amintim ca aceasta este doar o rezolutie (cum ar fi 1080 pixeli). Iar acum numai LCD-urile sunt disponibile cu rezolutie 4K.
Luminozitate
Invingatori: LCD, OLED
Perdant: plasma
In functie de modul in care doriti sa faceti acest calcul, OLED-urile sunt mai luminoase decat LCD-urile, sau viceversa. Deoarece LCD-urile folosesc iluminarea din spate (a LED-urilor), luminozitatea lor este determinata de cat de luminoasa este lumina de fundal. Pe de alta parte, in cazul OLED-urilor, este bine de stiut ca fiecare pixel creeaza lumina. Prin urmare exista limite puse pe televizor, chiar si la cat de luminos poate fi acesta. Asa ca, daca doriti un ecran complet alb, LCD-ul este mai luminos. Daca doriti un dreptunghi alb in mijlocul unui ecran negru, trebuie sa stiti ca “ fereastra de alb” a OLED-ului va fi mai stralucitoare decat a LCD-ului. Fereastra de alb este mai mult similara cu continutul regulat al televizorului. Sau, atunci cand urmaresti filme si emisiuni TV, OLED este probabil mult mai luminos.
Este demn de remarcat faptul ca, chiar daca plasmele nu sunt la fel de stralucitoare ca OLED si LCD, luminozitatea nu este totul. Un strat antireflexie sau antireflectant va fi un factor important in cat de bine puteti vedea la televizor in timpul zilei. De asemenea, poti lua in considerare si reducerea reflectiilor in camera.
Nivelul de negru
Castigator: OLED
Perdant: LCD
Contracandidat: Plasma
Pentru ca televizoarele OLED pot bloca pixelii lor, nivelul de negru al acestora este aproape perfect. Plasmele pot controla de asemenea pixelii lor, dar niciodata nu sunt in stare sa ii faca sa fie complet negrii ( ei intotdeauna emit o lumina). Din punct de vedere tehnic, televizoarele LCD pot opri retroiluminarea lor pentru a crea un negru absolut, dar acest lucru este un fals, din moment ce nu s-ar putea vedea imaginea. Intunecarea locala poate ajuta, dar in practica, OLED este castigator. Acest lucru este legat in proportie de contrast, ceea ce ne aduce la …
Raport de contrast
Castigator: OLED
Perdant: LCD
Contracandidat: Plasma
Raportul de contrast este diferenta dintre cea mai intunecata parte a unei imagini si cea mai stralucitoare parte a acesteia. Este usor cel mai important factor in calitatea generala a imaginii. Un ecran cu un raport de contrast scazut va parea palid si plat. Pe de alta parte, un raport de contrast ridicat va parea mai realist si cu o mai mare “ adancime”.
OLED, deoarece poate bloca pixelii sai, are efectiv un raport de contrast infinit. Cei care au avut televizoare OLED pentru o perioada mai lunga de timp pot spune ca aceastea arata mai bine decat orice televizor pe care l-ati vazut vreodata. Mai bine decat orice plasma sau LCD, iar aici ma refer strict la raportul de contrast. Cele mai bune LCD-uri cu intunecare locala, pot avea un raport de contrast aparent decent, desi acesta nu arata inca la fel de bine ca cel al plasmelor. Plasma Panasonic ZT60 a avut un excelent raport de contrast si a fost usor unul dintre cele mai bune televizoare din acest an. OLED-urile sunt un pic mai bune, dar cele mai bune plasme arata excelent.
Rezolutie
Castigator: LCD
Perdant: Plasma
Contracandidat: OLED
Cu toate ca nevoia de Ultra 4K la televizoarele mici este indoielnica cel mai bun caz, nu poti lupta cu valul. Efectuarea pixelilor mici in LCD este mai usor de facut decat sa scazi pixelii de pe o plasma. Desi nu este imposibil, este mai putin probabil sa vedem plasme 4K. Noi am vazut la OLED 4K, cel putin in forma de prototip, de la Panasonic si Sony, chiar cum, desi ambele modele OLED au 1080 pixeli.
Miscare neclara
Castigator: Plasma
Perdant/ Contracandidat: LCD si OLED
La LCD si OLED-uri, cu toate performantele pe care acestea le au, putem observa estomparea obiectelor aflate in miscare. Rate mai mari de reimprospatare au fost dezvoltate pentru a contracara acest lucru, iar intr-o oarecare masura acestea sunt de succes, dar un artefact cunoscut sub numele de “Soap Opera Effect” este un artefact ce distrage atentia.
Rata de reimprospatare
Castigatori: LCD, OLED, Plasma
Intrebare capcana! Nu poti compara ratele de reimprospatare ale plasmelor cu ale LCD- urilor sau OLED- urilor. Modul in care acestea creeaza imagini este unul prea diferit.
Unghi de vizualizare
Castigator: Plasma
Perdant: LCD
Contracandidat: OLED
In cazul tuturor LCD-urilor, trebuie sa stiti ca veti vedea mult mai rau la acestea daca nu stati direct in fata lor. Ele vor pierde raportul de contrast, iar in unele cazuri, culorile se vor schimba. Aceasta este natura tehnologiei. Plasmele nu fac din punct de vedere tehnic acest lucru, desi unele modele au acoperiri speciale care limiteaza vizualizarea limitei extreme in afara ariei. Daca aveti o zona de vizualizare larga (o canapea mare), un LCD nu va da aceeasi experienta pentru oamenii care stau afara din centru.
Actuala generatie de televizoare OLED sunt curbate. Deci, daca va mutati prea departe de margine, inca mai puteti vedea imaginea de pe cealalta parte. Exista o anumita reducere a calitati imaginii in afara ariei la LG OLED (probabil din cauza filtrelor de culoare), dar acest lucru nu este la fel de sever cu ceea ce se poate intampla in cazul LCD- urilor.
Consum de energie
Castigator: LCD cu LED- uri
Perdant: Plasma si OLED
Anumite LCD-uri cu LED-uri au cel mai mic consum de anergie. Anumite modele de plasme au de fapt un consum de energie mai mic decat LCD-urile de aceeasi dimensiune. Iar pe viitor, producatorii au in vedere sa fabrice si OLED-uri care sa aiba un consum de energie mult mai redus.
Pret
Castigator: Plasma ( LCD in functie de marime)
Perdant: OLED
Contracandidat: LCD
Exista o multime de televizoare LCD. Cele mai ieftine televizoare sunt LCD-urile deoarece acestea sunt si cele mai mici. Pentru aceeasi dimensiune, plasmele sunt in general mai ieftine. Televizoarele OLED, fiind nou-aparute, sunt extrem de scumpe. Deocamdata.
Toate televizoarele se pot arde. Persistenta imaginii este termenul cel mai corect pentru ceea ce multi oameni numesc “ burn-in”. Burn-in este termenul permanent si trebuie sa fie elaborat. Persistenta imaginii este o problema temporara care arata similar (dar asa cum s-a mentionat, nu este permanenta). Este de asemenea demn de remarcat faptul ca cea mai rea retentie a imaginii a fost a unui produs pe care l-am revizuit in acest an si este vorba de un ecran LCD.
Uniformitate
Castigator: Plasma
Perdant: LCD
Contracantidat: OLED
Cat de luminos este in mod constant un televizor. Este o stralucire uniforma, cu imagini intunecate si luminoase? Cele mai multe sunt plasmele, LCD-urile nu sunt asa de multe. OLED-ul devine un contracandidat, numai pentru ca este prea devreme pentru a ne da cu parerea despre acesta. Pana in prezent, totul este bine, insa fiecare model ar putea fi diferit.
Si castigatorul este…
Daca vom judeca numai in ceea ce tine de calitate imaginii, este OLED. Dar asta nu e in totalitate corect, din moment ce este posibil ca o plasma de 55 inch care costa 8000 de dolari in aceste zile ar putea arata uimitor. Luand in vedere costurile, plasmele si LCD-urile au diferite puncte forte si puncte slabe. Calitatea imaginii, intr-o camera intunecata, este mai buna in cazul plasmei. Intr-o camera luminoasa, aceasta e mai putin clara. In general, unele plasme pot arata mai bine decat unele LCD-uri.