Gatitul reprezinta o pasiune pentru multi, in timp ce pentru altii se rezuma la o necesitate. Indiferent de pozitia pe care o ai, iti doresti in primul rand sa te bucuri de preparatele tale intr-un timp scurt si sa iti usurezi munca pe cat posibil. Aceste ustensile de bucatarie potrivite te pot ajuta sa te bucuri mai mult de gatit si sa obtii retetele perfecte.
Cuprins:
Pregatirea legumelor si carnii
Nu putem vorbi despre gatit sau pregatirea alimentelor pentru gatit fara a mentiona cutitele. Acestea sunt esentiale in orice bucatarie, iar calitatea acestora poate creste considerabil viteza de lucru.
Se spune ca nicio bucatarie nu trebuie sa fie lipsita de un cutit clasic bine ascutit. Un astfel de cutit atrage in primul rand mai putin efort din partea ta. Va trebui sa apesi mai putin tare, intrucat lama va actiona mai profund. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca un maner ideal adauga greutate cutitului si, in ciuda faptului ca nu pare, te ajuta mult mai mult in ceea ce priveste controlul. Un control bun este extrem de important pentru siguranta ta inainte de toate.
Nu in ultimul rand, e important sa te asiguri ca setul de cutite pentru masa contine suficiente piese pentru membrii familiei si pentru vizite sau petreceri.
Daca bugetul iti permite, poti adauga setului de cutite unul special pentru paine, unul pentru carne sau unul pentru branzeturi.
Ustensile inrudite cutitelor, dar care vin ca o varianta mai aplicata a acestora sunt curatitoarele de legume si fructe. A trecut de mult timpul in care curatatul acestora era un adevarat chin. Acum ustensilele pentru decojit si curatat legume si fructe rezolva problema cat ai zice peste. Exista, de asemenea, curatitoare cu atat mai specializate, precum cele pentru usturoi sau cele pentru ciuperci.
Accesoriile pentru razuit ale acestor curatitoare sunt foarte utile atunci cand ai nevoie de coaja de portocala sau lamaie si nu ai la indemana o razatoare.
Ustensile de bucatarie pentru scurs, strecurat si ras
Pastele sunt preferatele multora dintre noi, asa ca stim cu totii cat de dificil este sa ne descurcam fara o sita. O sita poate fi folosita insa pentru mult mai multe retete, inclusiv pentru scurgerea apei din diversele conserve, prepararea branzei, strecurarea sosurilor etc.
Sita poate fi atat standard, cat si din plastic, silicon sau metal. De asemenea, aceasta poate fi prevazuta cu orificii mai mici sau mai mari. Dimensiunile sunt si ele variate, fiind foarte util sa ai una mai mica pentru prepararea ceaiului si una mare pentru mancare.
Intorcandu-ne la paste, reteta se termina mereu cu adaugarea parmezanului sau branzei rase. Pentru asta ai nevoie de o razatoare buna care sa te ajute sa termini rapid preparatul. Razatoarele au si ele dimensiuni diferite si poti alege atat un model universal, potrivit pentru legume, fructe sau branza in functie de modul in care sunt prevazute lamele si dimensiunile acestora, cat si unul dedicat special unei categorii.
Storcatoare manuale pentru citrice
Atunci cand pregatesti deserturi sau retete exotice si ai nevoie de suc de citrice, storcatoarele manuale se vor dovedi mult mai la indemana intrucat nu ai nevoie de o cantitate mare de suc si iti doresti sa o obtii cat mai repede.
Storcatoarele obisnuite pentru citrice sunt alcatuite din plastic, au dimensiuni reduse si sunt usor de spalat si de depozitat. Modelele din inox sunt ceva mai scumpe, sustinand in schimb ca au rezistenta si o durata de utilizare mai mare.
Ustensile de bucatarie pentru patiserie
Pe langa acele ustensile de bucatarie prezentate anterior, cei pasionati de dulciuri si patiserie vor resimti nevoia folosirii unora dedicate obtinerii unor prajituri ca la carte. Lista acestor ustensile include posuri pentru decorare, spatule speciale pentru intinderea cremelor, facalete sau boluri.
O categorie foarte importanta pentru prepararea dulciurilor este reprezentata de forme. Orice cofetar amator trebuie sa aiba in bucatarie o forma rotunda pentru tarta, o forma pentru tort si forme pentru briose, budinci, biscuiti, turta dulce etc.
Pentru servit sunt necesare, de asemenea, spatule, palete si linguri de diverse dimensiuni. Nu in ultimul rand, un suport de tort va face diferenta la o petrecere cu mai multi invitati.
Depozitarea eficienta a condimentelor si ingredientelor
Un rol foarte important pentru pregatirea alimentelor si scaderea timpului de gatit il are si depozitarea ingredientelor. Bucataria romaneasca foloseste multe condimente, fiind foarte util sa le ai la indemana sortate si usor de folosit. De asemenea, retetele exotice din ce in ce mai populare si in casele noastre folosesc o serie larga de condimente. Dozatoarele si rasnitele pentru piper si sare reprezinta minimul necesar pentru a te misca rapid cand prepari mancarea.
Poti adauga apoi recipiente de diverse capacitati pentru restul condimentelor (busuioc, rozmarin, oregano etc). Ustensilele pentru depozitare sunt potrivite si pentru zahar sau vegeta.
Depozitarea condimentelor se face de cele mai multe ori in seturi, acest lucru ajutand la sortare si la mentinerea in acelasi timp a unui aspect ingrijit pe rafturile bucatariei.
Daca tot am ajuns la depozitare, nu putem uita de importanta borcanelor si cutiilor. In functie de bugetul si preferintele tale, poti alege borcane din plastic sau din sticla, cele din urma fiind insa mai recomandate intrucat reduc oxidarea. In momentul actual, sunt disponibile foarte multe modele, decorate in diverse stiluri. Vei putea gasi modele simple, vesele, minimaliste, vintage etc. In ultima vreme au redevenit populare si borcanele din ceramica, multi producatori lansand seturi din acest material.
In cazul cutiilor de depozitare, vei putea alege, printre altele, dintre modele din plastic, sticla, metal, ceramica. Cutiile pot fi folosite atat pentru depozitarea ingredientelor in dulap (faina, cacao etc), cat si pentru depozitarea preparatelor in frigider si chiar si incalzirea in cuptorul cu microunde. In randul cutiilor se incadreaza totodata si cutiile pentru paine, biscuiti, cafea sau ceai.
Sorturi pentru bucatari de top
Intrucat in bucatarie detaliile fac diferenta, echipamentul pe care il porti te poate ajuta sa iti intri mai bine in rol, dar si sa iti protejezi in acelasi timp hainele si sa eviti caderea firelor de par in mancare.
Sorturile de bucatarie reprezinta astfel mai mult o necesitate. Vei gasi din fericire modele pentru toate gusturile, de la cele clasice si pana la unele trendy. Acestea pot fi insotite si asortate cu sepci de bucatarie. Pentru protejarea mainilor, atunci cand umbli cu vase fierbinti, ai la dispozitie o serie variata de manusi.
Asadar, aceste ustensile de bucatarie sunt de real ajutor si economisesc mult timp pentru tine, lasandu-te sa te bucuri mai rapid de preparatele tale.