Un lucru e sigur: nicio casa nu poate fi lipsita de tacamuri. Acestea sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri, cunoscand o sumedenie de modificari.
Istoric indelungat in alimentatie
Tacamurile au fost folosite inca din antichitate si au ajutat oamenii sa se hraneasca mai usor. Desi mancatul cu mana este folosit si astazi in multe locuri de pe glob, cultura occidentala nu percepe mancatul fara tacamuri.
Privind evolutia acestor ustensile, se observa cum au fost considerate utile de acum mii de ani. Este remarcabil cum oamenii preistorici au improvizat tacamuri si le-au asociat hranei.
Lingurile sunt printre primele ustensile pentru mancat de pe planeta, fiind utilizate pentru a aduna hrana si apa. Spre deosebire de cutite si furculite care trebuiau sa fie prelucrate, lingurile puteau fi improvizate direct din scoici sau pietre cu forme convenabile.
In antichitate, lingurile erau realizate din lemn, desi romanii si grecii au folosit chiar si linguri din argint si bronz, acestea fiind insa dedicate celor bogati.
Cutitele au fost utilizate cu scop dublu, jucand atat rolul de arma, cat si cel de ajutor pentru taierea hranei. Rolurile cutitului se explica foarte simplu, acesta fiind folosit mai intai pentru a omori sau procura hrana si apoi pentru a o taia in bucati mai mici care sa permita ingerarea. Cu toate acestea, cutitele au devenit comune pentru servitul la masa de-abia incepand cu dinastia Bourbon din Franta. In momentul de fata, cutitele reprezinta cel mai variat tip de tacamuri, existand o sumedenie de dimensiuni, forme ale lamei si grade de ascutire.
Furculitele sunt cea mai recenta aditie in setul standard de tacamuri. Desi au existat sub diferite forme pentru a ajuta la gatit (forme rudimentare de furculite au fost gasite ca datand din Egiptul antic), furculitele asa cum le stim astazi au fost introduse in servitul la masa foarte tarziu. Mancatul cu lingura, cutitul si degetele a fost varianta utilizata pana in epoca industriala. Chiar si ospaturile de la casele regale fusesera inainte lipsite de prezenta instrumentului pe care noi il consideram astazi atat de comun. Odata cu dezvoltarea furculitei, setul de tacamuri a fost definitivat si a devenit din ce in mai popular.
Incetul cu incetul, toate clasele au inceput sa isi permita un set complet de tacamuri, ajungandu-se ca acum sa nu ne mai putem imagina viata fara ele.
In momentul actual, poti cumpara tacamuri atat la bucata, cat si la set. Desi la o prima vedere preturile la bucata par destul de mici, cele pentru seturi sunt insa mult mai avantajoase. Un loc decisiv il ocupa bineinteles bugetul pe moment.
Seturi de tacamuri pentru orice locuinta
Unul dintre criteriile principale pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand cumperi un set de tacamuri este numarul de persoane care locuiesc cu tine. De asemenea, e important sa ai in vedere si numarul de persoane care te viziteaza de obicei sau la evenimente speciale (sarbatori, zile de nastere etc). Daca locuiesti singur sau alaturi de inca o persoana si nu primesti vizite prea des, preferand sa iei masa in oras sau sa petreci cu prietenii in locuri speciale, vei prefera cel mai probabil sa cumperi tacamurile la bucata sau intr-un set cu numar redus de piese.
Ofertele de pe piata iti ofera seturi de 3, 4, 8, 12 sau 24 de piese, numarul de piese devenind variabil in functie de producator, putand exista si seturi in alte formate. Se considera totusi ca un set standard include un cutit, o furculita, o lingura si o lingurita. Seturile speciale pot include furculite pentru desert sau pentru salata, cutite pentru unt, etc.
Cum tacamurile sunt folosite destul de des, cateva piese in plus se vor dovedi utile atunci cand nu ai unele curate. Daca bugetul iti permite, poti opta astfel pentru un set care sa depaseasca strictul necesar.
Un alt criteriu important pentru alegerea tacamurilor este materialul din care sunt alcatuite. Aici variantele sunt la fel de extinse, putand alege intre inox, ceramica, plastic, alpaca, argint etc.
Varianta cea mai raspandita si in acelasi timp accesibila este cea a tacamurilor din inox. Acestea sunt usor de ingrijit si au un aspect placut. De partea cealalta, seturile din argint sunt considerate a fi de lux si au, prin urmare, si un pret pe masura. Seturile din argint sunt apreciate pentru stralucirea aparte si eleganta pe care o inspira.
Exista, de asemenea, si tacamuri care au manerele imbracate in lemn sau plastic, acestea putand adauga o nota de culoare sau o textura aparte. Gusturile difera insa de la o persoana la alta. Pentru unii, stralucirea perfecta a tacamurilor este cea importanta, in timp ce pentru altii conteaza mai mult culorile si potrivirea cu vesela sau designul bucatariei. Totodata, pentru multi, tacamurile reprezinta simple accesorii utile pentru mancat, carora nu li se acorda o mare atentie.
Tacamurile se depoziteaza in suporturi ce pot fi atat integrate in mobilier, cat si asezate deasupra acestuia. Suporturile pot fi astfel alcatuite din plastic, inox sau lemn. Exista inclusiv suporturi speciale pentru cutite, atat in varianta pentru infigere, cat si in varianta pentru agatarea pe perete. Totul depinde de preferintele tale si felul in care gasesti mai la indemana sa depozitezi ustensilele.
In cazul in care optezi pentru un suport de tacamuri de asezat pe blat, vei prefera probabil unul dotat cu un sistem de scurgere si tava. Pentru acest tip de suporturi, plasticul si inoxul sunt materialele cele mai potrivite.
Suporturile integrate in sertarele mobilierului de bucatarie beneficiaza de o compartimentare atractiva si sunt alcatuite atat din plastic si inox, cat si din lemn.
In concluzie, tacamurile sunt piese esentiale in orice bucatarie, pe care le putem cumpara la preturi pentru toate buzunarele si in forme pentru toate preferintele. Indiferent daca vezi setul de tacamuri din strictul punct de vedere al utilitatii sau pui pret pe materialele de lux si felul in care arata, vei gasi un model potrivit pentru tine. Acelasi lucru este valabil si pentru suporturile de tacamuri, avand la dispozitie o gama larga de optiuni si pentru ele.