Plasma TV – Este acesta cel mai bun TV cu ecran plat ?

Te gandesti sa iti cumperi un televizor cu plasma? Speram ca acest ghid pentru plasma TV te va convinge sa faci aceasta miscare. Nu te indoi, o plasma ar trebui sa fie pe lista ta de posibilitati daca iti cauti cel mai bun televizor cu ecran plat. Poate fi foarte usor sa ignori plasma TV, intrucat sunt foarte multe televizoare LCD in magazine la preturi foarte acceptabile si este posibil sa fi auzit de numeroasele probleme ale plasmelor TV. Totusi, in timp ce sunt anumite lucruri de care trebuie sa tii cont, pentru multi oameni, beneficiile acestei tehnologii depasesc lejer partile negative. Sa aruncam o privire asupra acestor televizoare cu ecran plat  ca sa gasim mai multe detalii.

plasma tv

Atentie: de cand acest articol a fost scris, producatorii de plasme TV si-au incetat productia. Asadar, nu o sa iti mai poti cumpara o plasma TV. Totusi, acest articol s-ar putea sa iti fie de folos daca ai deja o plasma sau te gandesti sa iti cumperi una second-hand.

Ce este o plasma TV?

O plasma TV este un tip de televizor cu ecran plat, similar televizoarelor LCD. Totusi, este fabricat in cu totul alt mod fata de un ecran LCD si avantajele sunt diferite-la fel si dezavantajele! Ca sa punem problema mai simplu, un ecrap cu plasma este format din pixeli mici, care sunt umpluti cu gaz. Acesti pixeli sunt acoperiti cu fosfor si, cand sunt incarcati cu o sarcina electrica, fosforul interactioneaza cu gazul si creeaza diferite culori. Controland cu atentie incarcatura electrica, un ecran cu plasma poate sa redea cu precizie mare peste 16 milioane de culori, aceasta fiind tehnica care creeaza imaginea TV.

Inteligenta treaba!

Urmareste acest link daca vrei sa vezi o explicatie mai lunga si mai detaliata a modului in care functioneaza o plasma.( ar trebui sa fie un link aici)

Marimile ecranelor TV-urilor cu plasma

Nimic nu se compara cu urmarirea unui film pe un televizor cu ecran mare-te captiveaza si te face sa simti ca iei parte la actiune! Tehnologia plasmelor isi face treaba foarte bine in privinta productiei de ecrane mari si dimensiunile acestor ecrane incep de la 94  cm si depasesc lejer 152 cm. Asadar, acest tip de ecran este o alegere foarte buna daca cauti un televizor cu un ecran care sa fie cu adevarat mare.

De asemenea, faptul ca plasmele HD moderne sunt relativ subtiri (10-12 cm) inseamna ca de obicei pot fi agatate de perete. Acesta nu numai ca ar arata uimitor in camera, dar iti creeaza si mult spatiu liber, ceea ce e mereu folositor. De asemenea, daca vrei sa pui plasma TV pe o noptiera sau orice alta mobila, tot creezi senzatia de mai mult spatiu in camera, pentru ca poti pune TV-ul mai aproape de pereti sau de colturi.

Calitatea imaginilor

Pentru multi oameni, un TV cu plasma si ecran plat reprezinta topul cand este vorba de calitatea imaginii. Aceasta tehnologie este considerata a furniza o imagine mai buna decat TV-urile LCD- desi “mai buna” variaza in functie de gusturile personale.

Totusi, raportul excelent de contrast si reproducerea culorilor de catre plasmele TV ofera o imagine superba, cu culori foarte puternice.

Ele ofera o imagine foarte naturala care chiar exceleaza in conditii de lumina scazuta- asa ca, daca preferi sa vezi un film cu luminile inchise pentru a reproduce “experienta de cinema”, atunci o plasma merita luata in considerare.

Citeste acest articol sa vezi de ce plasmele TV inving competitia. ( ar trebui sa fie un link aici).

Calitatea sunetului TV

Sunetul pe care o sa il auzi de la TV depinde foate mult de setarile tale.

Un televizor are in mod obisnuit propriile sale boxe ( unele modele “profesionale” s-ar putea sa nu aiba- cel mai bine ar fi sa verifici inainte sa cumperi) si aceste boxe vor furniza un sunet decent, chiar daca nu va fi spectaculos.

Calitatea boxelor va varia si, daca te bazezi pe acestea pentru sunet, s-ar putea sa se merite sa investesti intr-un model cu boxe mai bune.

Totusi, multi oameni vor avea un sistem de tipul “ separate surround” pentru o mai buna calitate a sunetului si nu vor folosi boxele incorporate deloc-desi acest lucru nu este neaparat necesar.

Instalarea sistemelor de tip “surround sound” cer ceva mai mult efort- dar nu este asa de complicat si s-ar putea sa se merite in cele din urma, cand observi imbunatatirea la nivelul sunetului. Acest ghid iti recomanda sa te gandesti serios sa folosesti acest tip de sistem- dar, in cele din urma, totul tine de decizia ta.

Conectarile input

Plasmele moderne vor fi echipate in asa fel incat sa accepte o gama larga de conectari input. Tipul si numarul de conectari la o plasma TV va varia intre modele- asadar vei dori sa acorzi atentie acestei parti.

Pentru a conecta surse video ( pentru imagini), noul tau TV va avea o mufa HDMI pentru a conecta echipamentele moderne, preum aparatele DVD sau Blu-Ray, dar ar trebui de asemenea sa aiba capacitatea sa se conecteze prin componente video, video composite, conectoare s-video or prin conexiuni SCART. Acest lucru iti permite sa fii mai flexibil cand este vorba de conectarea altor aparate la TV-ul tau.

O sa gasesti si o conexiune pentru antene daca ai nevoie sa conectezi o antena pentru a prinde transmisiuni TV de tip analog sau digital. Este bine de stiut daca ai nevoie de un TV cu un acordor intern pentru transimisiile de tip analog sau digitale, pentru ca poti sa iti cumperi un model mai ieftin daca nu ai nevoie de acest lucru-desi este un standard pentru multe modele.

Un alt tip de conexiune ce se gaseste pe televizoarele noi este cea de tip ethernet ( cu fir) sau de tipul wireless. Acestea sunt facute pentru a te putea conecta la reteaua de acasa sau la internet. Accesul la internet iti va permite sa vezi tot felul de filme de pe internet  si e posibil ca unele televizoare sa aiba certificat DLNA, fiind capabile sa proceseze fisiere video si audio din reteaua ta.

Daca vrei sa conectezi un calculator la TV-ul tau, atunci e bine sa stii ca o mufa de tip DVI sau VGA se gaseste pe un TV modern cu ecran plat-dar nu intotdeauna! Daca placa video a calculatorului  tau are o mufa HDMI, atunci te poti conecta prin aceasta.

Exista, de asemenea, si un numar de optiuni de a conecta sistemul audio de la aparatele externe.

Daca folosesti conexiuni de tip HDMI sau SCART pentru video, atunci acestea pot fi folosite si pentru sunet. Cablurile pentru acest tip de conexiuni sunt facute sa transmita atat partea video, cat si cea audio, asa ca acestea sunt tot ce ai nevoie.

Totusi, ar trebui sa gasesti mufe pentru sunet albe si rosii ( pentru a conecta cablurile stereo RCA) si uneori mufe de tipul coaxial digital audio sau optical digital audio. Aceste mufe audio in plus sunt pentru aparatele care trimit videoul prin s-video si care au nevoide de o conexiune separata pentru sunet.

Daca ai de gand sa trimiti sunetul de la boxele TV la un sistem de tipul surround sound, atunci o sa ai nevoie de o mufa de tipul digital sau analog. Mufele audio sunt mai putin obisnuite la un TV cu ecran plat, asa ca e bine sa te asiguri ca modelul pe care il cumperi are asa ceva, in caz ca o sa ai nevoie.

Sfaturi pentru cumpararea unei plasme TV

Reprezinta unul dintre cele mai importante lucruri la care sa te gandesti cand cumperi un nou TV- dar, de asemenea, este ceva usor de uitat.

  • Ai destule conexiuni de tipul input ( si eventual de tipul output) pentru a conecta tot echipamentul extern?
  • Aparatele externe, precum playerul Blu-ray sau DVD, cutia TV si consolele de jocuri au conexiuni input pentru video si audio diferite- asadar, trebuie sa te asiguri ca ai destule mufe de fiecare tip.
  • Este posibil sa ai nevoie sa conectezi alt aparat sau component prin S-video?
  • Vrei sa conectezi un calculator la TV ? Cum poti face asta ?
  • Unele plasme T au conexiuni de tip VGA pentru calculatoare si altele nu au.
  • Gandeste-te bine ce aparate vrei sa conectezi si prin urmare ce tip de conexiuni vei avea nevoie.

Totusi, dupa ce te-am avertizat in privinta acestor lucrui, exista un caz in care nu este nevoie sa te ingrijorezi prea tare in legatura cu numarul de conexiuni pe care le poate face TV-ul tau : daca ai un receptor de tipul AV ca parte a sistemului tau.

In acest caz, receptorul AV va fi cel care va necesita tot felul de mufe si o sa fie nevoie ca TV-ul tau sa prezinte una sau doua mufe, pentru a conecta aceste doua aparate.

HD sau nu? Aceasta e intrebarea…

Ceea ce ne aduce la unul din motivele pentru a cumpara o plasma TV- televiziune high definition.

Toate plasmele HD moderne o sa fie widescreen si capabile sa prelucreze imagini high definition- fie 720p, 1080i sau 1080p.

Daca nu ai inca o sursa de high-definition, nu te ingrijora prea mult: inca poti privi o imagine non-HD pe ecran, desi rezolutia mai mare de pe un ecran plat s-ar putea sa scoata la iveala imperfectiunile din semnalul SD.

Unele plasme TV o sa fie mai bune ca altele la prelucrarea imaginilor SD- totul depinde de calitatea proceselor interne din insusi Tv-ul tau. Asa ca, daca stii ca o sa te uiti la multe emisiuni cu definitie standard la TV, poate sa fie un punct de referinta important pentru TV-ul pe care vrei sa il achizitionezi.

De asemenea, vei vrea sa tii cont de rezolutia in sine a ecranului.

Ecranele cu plasma mai mici ( de la 94 cm pana la 107 cm) cel mai probabil au o rezolutie de 720p ( 1280X720) decat 1080p ( 1920X1080). desi acest lucru nu este neaparat o regula.

Un lucru este interpretat gresit in mod obisnuit- fie 720p sau 1080p, ambele sunt televizoare HD !

Ambele o sa arate fantastic cu o sursa video HD, dar cand e vorba de ecranele ceva mai mici, multi producatori considera ca nu o sa observi diferenta dintre cele doua la distante normale pentru privit- si s-ar putea sa aiba dreptate!

In teorie, un ecran de 1080p va arata mai multe detalii decat un TV cu 720p, intrucat are o rezolutie mai mare-totusi, nu este atat de simplu.

Ca sa o punem intr-o forma mai simpla, cu cat stai mai departe de ecranul TV-ului, cu atat este mai greu sa observi diferentele dintre imaginile redate la 1080p sau la 720p. Sau, ca sa privim lucrurile altfel, cu cat esti mai aproape de ecran, cu atat vei avea mai multe beneficii de la un ecran 1080p.

Toate detaliile tehnice par sa te covarseasca daca iti cauti un televizor cu ecran plat. Pana la urma, tu doar vrei un nou televizor, nu o calificare in inginerie electrica.

Totusi, intelegerea acestor lucruri te pot asigura ca iti cumperi ceea ce ai nevoie pentru casa.

Cine face cea mai buna plasma TV?

Deci, care este cea mai buna plasma TV disponibila pe piata? Ei bine, sunt anumite firme dupa care sa te uiti.

Sunt mai putini producatori de plasme TV decat de TV-uri LCD sau LED, asa ca este mai usor sa faci o alegere.

Sunt patru producatori de plasme TV:

  1. LG
  2. Panasonic
  3. Samsung
  4. Pioneer

Atentie: toti acesti producatori au incetat productia de televizoare cu plasma. Asadar, vei putea sa iti cumperi un TV cu plasma doar de la Second-Hand.

Rezumatul ghidului pentru TV cu plasma

Informatiile regasite in ghidul plasmelor TV sunt prezente pentru a te ajuta sa te decizi cand e sa faci aceasta achizitie.

Daca inca oscilezi intre TV cu plasma si TV LCD, ar trebui sa iti iei o plasma, daca vrei un TV cu ecran plat si mare.

Televizoarele cu ecran LCD sau LED nu sunt singurele tale alegeri.

Televizoarele cu plasma prezinta multe avantaje si sunt de luat in considerare daca vrei sa faci alegerea corecta pentru tine.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply